• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Så energioptimerar du på Vasaloppet

Publicerad

Med mindre än två månader kvar till Vasaloppet bjuder Mattias Svahn på en lektion i skidväxlar, och hur du ska göra för att energioptimera, i det femte avsnittet av Clara Henry revanschen.

– Som du gjorde förra gången, då diagonalade du nästan hela tiden, det tog väldigt mycket av din energi, säger Svahn till Clara Henry om tipset att variera mellan växlarna.

Clara Henrys resa mot Vasaloppet fortsätter och i avsnitt fem av revanschen får hon lära sig de fem olika växlarna i klassisk skidåkning för att kunna energioptimera under loppet.

– Jag tycker att det är krångligt att byta växlar, för det blir som ett litet stopp i farten. Så jag har mycket att öva på där, säger hon.

Vasaloppet

Hon får även tips på vad hon behöver fokusera på i träningen fram tills Vasaloppet.

Avsnitt fem och alla tidigare avsnitt finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet