Foto: TT Nyhetsbyrån

Vasaloppsvinnaren Aukland vann första nattvasan

Publicerad

Premiären för Nattvasan, mellan Sälen och Mora, blev en succé med 1 600 lyckliga skidåkare. En av dem var Jonas Ullberg, som åkte med Anders Hvittfeldt: ”Det här är betydligt roligare än skidåkning på dagen. En helt annan känsla.”

Det räcker inte med att bara åka det klassiska Vasaloppet. Många efterlyser ett större äventyr. Vasaloppets arrangörer svarade med Nattvasan, den klassiska distansen i totalt mörker med bara pannlampa som ljuskälla.

-Vi har länge tänkt på detta. Därför känns det roligt att vi äntligen kan genomföra loppet, säger Johan Eriksson, utvecklingschef för Vasaloppet.

Vasaloppsvinnare vann

Vann gjorde vasaloppsvinnaren Jörgen Aukland som tillsammans med Martin Andersen noterade tiden 3.52.56.

-Det här var roligt. Ett tips till alla som funderar på att åka Nattvasan nästa år är att vara alert när anmälningarna släpps, säger Jörgen Aukland.

Johanna Åström, från Funäsdalen och Bruksvallarna, var den snabbaste damåkaren. Hon åkte tillsammans med sin träningskompis Jonas Lindqvist som fick kämpa för att hänga med.

-Jag fick mest ligga bakom Johanna. Hon var stark, säger Jonas Lindqvist.

-Men det var tur att det fanns pannkakor i Evertsberg. Det gjorde susen. Jag var lite tom innan, säger Johanna Åström, som åt några av de 5 200 pannkakor som hade gräddats till detta lopp.

OS-roddare deltog

Och sällan har det varit så många entusiastiska skidåkare som natten mot lördagen i norra Dalarna.

-Det är riktigt roligt och vilken stämning med alla eldar som finns längs med spåret, sade OS-roddaren Lassi Karonen när han gled in vid kontrollen vid Evertsberg tillsammans med lagkompisen Thomas Nääs.

Tvåmannalag för säkerheten

Säkerheten var högt prioriterad. Därför åkte deltagarna i tvåmannalag och hade ryggsäck där arrangörerna gett instruktioner om innehåll. Bland annat hade varje lag en telefon med en speciell gps-app

Endurovärldsmästaren Anders Eriksson åkte tillsammans med sin bror Magnus:

-Jag sade direkt till honom att vi måste göra detta. Det finns flera likheter att åka skidor på natten med att köra Novemberkåsan. Man går verkligen in i sin egen bubbla, säger en haltande men glad Anders Eriksson när han lämnar målområdet.

-Det är sviter efter en del skador och frakturer som nu gör sig gällande. Men vad roligt det var.

”Då var det svartvasan”

En annan vasaloppsvinnare, Staffan Eriksson, och hans lagkompis Adam Johansson hade en extra tuff natt. Efter 20 kilometers åkning hade bådas pannlampor slocknat.

-Då var det svartvasan och vi var ensamma i skogen, berättar Adam Johansson.

-Vi såg plötsligt två andra åkare en bit framför oss. Då gav vi allt för att åka i kapp dem för att åka i skenet av deras lyse. Det gick, annars hade det blivit riktigt tufft i mörkret, säger Staffan Larsson och berättar att det dröjde ytterligare två mil innan de fick nya pannlampor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer