Flydde kriget i Syrien – nu spelar han med svenska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Vattenpolospelaren Moulham Abboud kom till Sverige som flykting från kriget i Syrien, 2012.

Nu har han debuterat i det svenska landslaget.

– Trots att man spelat länge och på en hyfsat hög nivå är det väldigt speciellt när man representerar landslaget, säger Moulham efter debuten till SVT Sport.

När Moulham Abboud kom till Sverige 2012 var han en etablerad vattenpolospelare i hemlandet Syrien.

Via kontakter och en rad eldsjälar i Ängelholms vattenpoloverksamhet kunde Moulham så småningom återuppta träning och spel med hjälp av klubben. Och trots att svensk vattenpolo på landslagsnivå har fört en synnerligen tillbakadragen tillvaro i mer än ett decennium så var målet alltid spel i blågult.

– Jag satte det personliga målet att närhelst det finns ett svenskt landslag i vattenpolo så ska jag vara redo för att kunna ta en plats och representera Sverige, säger han.

Svensk vattenpolo vädrar morgonluft

När Sverige nyligen besegrade Finland med 15-7 i en landskamp var det också första gången på drygt tio år som landslaget överhuvudtaget spelade match.

Efter en lång landslagsträda på både herr- och damsidan börjar det hända saker inom svensk vattenpolo. Till sommaren åker det svenska herrlandslaget till Tjeckien för att spela Euro Nations Cup, för att på sikt kunna få till en stabil landslagsverksamhet inom svensk vattenpolo.

– Jag tror vi kan ta en plats bland de åtta bästa i turneringen, menar Moulham Abboud. Vi har ett bra lag, vi känner coachen, förbundet stöttar oss, vi har bra chanser att sätta Sverige på vattenpolokartan framöver.

Fakta Euro Nations Cup

Euro Nations Cup avgörs i Brno 22-26 juni. Sverige är ett av tolv deltagande lag. Lagen är indelade i fyra grupper. Sveriges gruppmotståndare är Portugal och Luxemburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.