”Kommer kunna bli hur bra som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Blott 19 år fyllda har hon redan hunnit bli utnämnd till Sveriges bästa vattenpolospelare tre år i rad.

Nu tar Järfällatjejen Louise Hazell karriären vidare på University of California i Los Angeles.

Och siktar på världstoppen.

– På något sätt så tror jag inombords att om jag ger allt och jobbar lite hårdare än alla andra, så kommer jag kunna bli hur bra som helst, säger Louise Hazell, i samband med ett träningspass med moderklubben Järfälla under hennes första besök i Sverige sedan flytten till USA i somras.

– Och sedan jag kom till UCLA känner jag verkligen att jag kan utnyttja den viljan, den inställningen till att jobba hårdare och försöka bli så bra som möjligt.

Hon började spela vattenpolo som elvaåring och fastnade direkt för den fysiska ansträngningen i vattnet, i kombination med lagspelet. Louise Hazell insåg snart att det här, det ville hon satsa på.

”Hela kroppen värker”

Under en semesterresa med familjen i San Diego började hon av en slump träna med klubblaget San Diego Shores. Det slutade med att Louise två hela somrar i rad spelade med laget och imponerade så pass mycket att hon erbjöds plats på University of California i Los Angeles, som har ett av de absolut bästa damvattenpololagen på college-nivå i hela USA.

– USA är bäst i världen inom vattenpolo på damsidan, vilket verkligen visar sig på college-nivån. Det är väldigt högt tempo, hårt och tävlingsinriktat, säger Louise.

Vad har varit det tuffaste med flytten?

– Det fysiska, hela kroppen värker för att träningen är så mycket tuffare. Men samtidigt har jag varit så taggad så det har ändå gått bra mentalt.

Siktar på proffsspel i Europa

Vad har varit mest lärorikt?

– Förutom att jag har blivit starkare och snabbare rent individuellt, har jag också utvecklat min spelförståelse. Jag har verkligen insett vikten av lagarbete, hur mycket varje anfall och försvar betyder och att alla spelare måste ge allt hela tiden. Det är mer laginriktat där.

Hon har avverkat ett halvt av de totalt fyra år som hon har tänkt spendera i Kalifornien. Därefter är siktet inställt på

– Drömmen är att spela i någon av de sydeuropeiska proffsligorna, gärna Grekland eller Spanien, säger Louise Hazell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.