Vattenpolon förde samman Berne Andersson och Hussein Abboud. Foto: Bildbyrån

”Vattenpolo är mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan gick allt åt skogen för Ängelholms Vattenpolare. Golvet i simhallen sprack och spelarna slutade. Berne Andersson visste inte vad han skulle ta sig till.

Men så en dag fick han nys om att det kommit en landslagsspelare till Sverige.

Telefonen ringde hos ingenjörstudenten Moulhamn Abboud i den lilla lägenheten utanför Halmstad.

Mannen i den andra änden undrade om han ville börja spela vattenpolo igen?

– Jag undrade om han skojade, jag hade letat efter ett vattenpololag i Sverige sedan jag kom hit utan att hitta något, säger Moulhamn Abboud.

Moulham tog tåget till Ängelholm och gjorde sitt första träningspass med Ängelholms Vattenpolare bara ett par dagar senare. När det var dags att åka tillbaka till Halmstad hade sista tåget gått.

Så klubbens ordförande och tränare Berne Andreasson fick helt enkelt skjutsa honom hem. I bilen undrade Berne om Moulhamn kände någon annan vattenpolospelare eller tränare.

Min pappa som bor i Tingsryd var Syriens förbundskapten, svarade Moulham.

– Jag trodde att jag drömde. Är det sant, är detta möjligt, säger Berne Andersson som i flera år kämpat med att hålla vattenpolon i Ängelholm vid liv.

Så började också Hussein Abboud, Moulhamns pappa och Syriens före detta förbundskapten att pendla till Ängelholm. 20 mil enkel väg.

Sedan dess har intresset för vattenpolon vuxit i den lilla skånska staden.

– Våra gamla spelare är helt förbluffade över hur duktig Moulham är och Hussein kan få fram det bästa ur alla, säger Berne Andersson.

Nu ställer föreningen upp i SM-veckan – med en mycket speciell samling spelare.

Det är nämligen Moulhamns lagkamrater från Syrien. De har inte setts sedan kriget tvingade dem att sluta spela tillsammans 2012. Spelarna tvingades fly till olika länder. Någon bor i Nederländerna, någon annan i Tyskland.

– Vi var syriska mästare i beachvattenpolo, säger Moulhamn Abboud.

Eftersom laget är ett ihop plock av spelare från flera olika länder har inte spelarna hunnit registreras på rätt sätt ännu, därför deltar Ängelholms Vattenpolare utom tävlan under SM-veckan.

– Vi ska ändå göra allt för att visa att vi är att räkna med. Jag tror att vi till och med kan ge finallaget en match, säger Berne Andersson.

Pappa Hussein Abboud har för ett tag lagt tränarrollen på hyllan, för under SM-veckan kommer han att vara domare.

Förutom att ha varit både syrisk landslagsspelare och förbundskapten i vattenpolo har han också hunnit med att vara domare. Bland annat med uppdrag för FINA och internationella olympiska kommittén.

– Vattenpolo är mitt liv. Jag är så glad att jag kunde fortsätta med det i Sverige, säger Hussein Abboud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.