Hellner tog nionde raka 30 km-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner vann 30 km masstart i fristil efter hård uppvaktning av Jens Burman. Gellivareåkaren tog därmed hem sitt nionde raka SM-guld på distansen.

– Det är roligt att ha varit med så många gånger och få lyckas, säger Hellner till SVT Sport.

Det var slitigt i terrängen runt Vitberget i Skellefteå.

– Jag fick kriga rejält för att hänga med men det räckte för att ta hem det. Det malde ner en men jag försökte åka avslappnat för att ladda för avslutningen. Det hade varit annorlunda om Calle (Halfvarsson) varit med men han släppte tidigt. Det är ingen superdag men vi alla var ganska trötta, säger Hellner.

När det drog ihop sig på det sista varvet (av sex) drog Burman hårt medan Hellner och Daniel Rickardsson ganska lätt följde. Medaljörerna utkristalliserade sig där.

Ryck i sista backen

I den sista backen in mot stadion gjorde Hellner ett ryck och hängde av Burman. Rickardsson fick ge sig direkt i backen.

– Jag kände att jag inte hade toppformen men det blev bättre på slutet. När det ska bli längre hårdkörningar orkar jag inte riktigt. Jag visste att det skulle avgöras i sista backen och ta rygg och gjorde så gott jag kunde, säger silvermedaljören Burman.

Petter Engdahl hade kommit i fatt på sista varvet efter att ha varit avhängd men fick släppa definitivt när Burman tryckte på de sista kilometerna.

De åtta första raka SM-gulden på 30 km hade kommit i skiathlon. Nu var det masstart i fristil. Hellner fick därmed enbart åka favoritstilen fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.