Anna Holmlund kraschade svårt strax innan jul. Foto: TT Nyhetsbyrån

Anna Holmlunds framsteg – kan kommunicera med familjen

Publicerad

Skicrossåkaren Anna Holmlund, som fortfarande vårdas på Danderyds sjukhus, gör framsteg. Hon kan nu kommunicera och känner igen vänner och familj. – Om allt går enligt planerna kommer Anna att skrivas ut från Danderyds sjukhus i juli 2017, säger Joar Båtelson, sportchef skicross, till SVT Sport.

Anna Holmlund genomgår en intensiv rehabilitering på Danderyds sjukhus för den svåra hjärnskada hon ådrog sig i samband med olyckan som skedde under träning i italienska Innichen den 19 december 2016. Skadan blev allvarlig och kommer att ge betydande funktionsnedsättningar – vilka är för tidigt att avgöra i nuläget.

Under den senaste månaden har Holmlund förbättrats och det går nu att kommunicera med henne och hon kan ge enklare verbala svar. 

– Träningen fortgår mycket ambitiöst med väl avvägda träningspass. Men det går ändå inte att med säkerhet säga om, eller när, ytterligare förbättringar kommer ske, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg till SVT Sport.

”Kommer att flytta till Sundsvall”

Anna Holmlund känner igen familj och vänner och gläds över släktingar och kamrater som besöker henne.

– Om allt går enligt planerna kommer Anna att skrivas ut från Danderyds sjukhus i juli 2017. Hon kommer då att flytta till hemstaden Sundsvall där boende samt fortsatt vård och rehabilitering nu förbereds, säger Joar Båtelson, sportchef skicross.

Vet hon själv vad hon varit med om?

– Hon har inte minnesfunktionerna på plats, så hon har inte riktigt minnena av det som har hänt nej, säger Swanberg.

I februari berättade Holmlunds pappa att hon kunde känna igen vissa dofter och följa vissa reaktioner med blicken. Därefter har det inte rapporterats om några framsteg.

Fakta: Anna Holmlund

Visa

Född: den 3 oktober 1987, i Sundsvall
Klubb: Sundsvalls slalomklubb
Främsta meriter: OS-brons i Sotji 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016.
Karriär: Holmlund var en lovande alpinåkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll. Hon tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer