Anna Swenn Larsson om säsongens målsättning. Foto: Bildbyrån

Anna Swenn Larsson redo för comeback

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick fjolåret förstört på grund av en bruten fotled.

Nu är Anna Swenn Larsson redo för comeback i säsongens första världscupsslalom i Levi – 21 månader efter sin senaste tävling.

– Jag ser fram emot helgen och få stå på start igen och jag tycker att det ska bli jättekul, säger hon till SVT Sport.

Anna Swenn Larsson gjorde stor succé 2019 när hon tog VM-silver i slalom på hemmaplan i Åre. Fjolårssäsongen fick hon dock förstörd på grund av en bruten fotled. Skadan innebar att hon tvingades ställa in hela säsongen och missade VM.

Men nu är Anna Swenn Larsson tillbaka och redo för comeback. När säsongens första världscupsslalom avgörs i finska Levi till helgen är Swenn Larsson uttagen i truppen. Det blir hennes första världscupstävling sedan februari 2020.

– Jag ser fram emot helgen och få stå på start igen och jag tycker att det ska bli jättekul. Man lägger ner hela den här tiden och träningen för att få de här tillfällena, säger hon till SVT Sport.

– Det är förväntansfullt. Mycket nerver på plats och det var längesedan jag fick känna det här. Just nu ser jag fram emot det och hoppas att jag inte sätter allt för mycket press på mig själv.

”Etablerade åkare”

Totalt är nio svenskar uttagna till tävlingarna i Levi. Bland dessa är det fyra åkare från utvecklingslaget som får chansen.

– Vi är riktigt laddade, ser framemot att köra igång säsongen med dubbla tävlingar. Vi har haft en bra höst och kunnat göra stort sett allt vi har velat och nu senaste veckorna har vi haft bra träning i norra Sverige samt även varit en sväng till Levi och kört i racehanget några dagar. Vi åker dit med ambitionen att våra mest etablerade åkare får med sig bra resultat och att flera av våra yngre åkare kvalar och tar världscuppoäng, säger damtränaren Per Jonsson i ett pressmeddelande.

Anna Swenn Larsson har nu haft några träningsfria dagar då hon nyligen fick en känning i ryggen efter ett åk i Kiruna.

– Det är inget allvarligt, bara någon sträckning och jag har tagit en extra vilodag, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte varit så orolig.

”Måste vara så jävla rå”

Swenn Larsson poängterar att hon i Levi kommer utnyttja sin snabbhet när hon kommer in i branten.

– Jag vet att jag måste vara så jävla rå och stå högt och inte skjuta skidorna framför mig.

Var står du då (gällande formen)?

– Jag vet inte. Vi får se, helt enkelt. Jag försöker att ta bort allt med resultatfokus och bara fokusera på min åkning. Och såklart: alla vet att man är en djävulsk tävlingsmänniska, det ska jag inte sticka under stol med.

KLIPP: Anna Swenn Larsson laddar för ny säsong (5 oktober 2021)

Svenska truppen till Levi 20-21 november

Anna Swenn Larsson, Rättviks SLK

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Elsa Fermbäck, Vemdalens IF

Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden

Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK

Sara Rask, Sollentuna SLK

Liv Ceder, Sollentuna SLK

Hanna Aronsson-Elfman, Kils SLK

Moa Boström-Müssener, Uppsala SLK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.