Foto: TT Nyhetsbyrån

Björgen: ”Jag hade gjort likadant”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen frågades ut i Johaug-fallet i Oslo idag och menade att hon hade gjort precis likadant som Therese Johaug om hon fått läppsalvan av landslagsläkare Fredrik Bendiksen.

Marit Björgen var kallad av Johaugs advokater för att vittna. Anledningen var säkerligen för att visa på hur hela skidlandslaget litar på sin läkare och därmed hjälpa Therese i utgången av dopningsärendet.

Björgen fick bland annat frågan om hur hon ser på Johaugs förhållande till dopning.

– Jag har känt henne sen 2007. Hon har bra värderingar, är målmedveten och strukturerad. Hon är positiv till bra antidopningarbete, svarade Björgen.

Björgens ombads även ge sin syn på Benediksen.

– Han är en läkare med stor erfarenhet. Han lade mycket tid med oss för att lära känna oss. Jag fick snabbt tillit till Fredrik, man kan lita på honom. Långt CV och lång erfarenhet.

Kan du berätta om rutinerna för mediciner i landslaget?
– Vi skall ha kontakt med landslagsläkaren, det är han som godkänner medicin. Det kan komma situationer när man kommer i kontakt med andra läkare, även då måste man konsultera landslagsläkaren.

Hade du gjort som Johaug eller kollat medicinen själv?

– Jag hade gjort som Therese. Jag hade varit tryggare med att fråga Fredrik än att kolla själv. Jag hade litat helt på honom.

– Men idag,  hade jag gjort annorlunda och kollat själv, säger Björgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer