Foto: Bildbyrån.

Björn Ferry: ”Skidåkningen är nyckeln till framgång”

Publicerad

När skidskyttet drar igång i helgen vill SVT Sports expert Björn Ferry se att de svenska åkarna har tagit kliv framåt i framförallt skidåkningen.
– Det är grunden. Träffa kan alla göra förr eller senare.

På söndag tjuvstartar skidskyttet med singel mixstafett och mixstafett innan de fortsätter med individuella tävlingar den kommande veckan i slovenska Pokljuka. OS blev succé för de svenska åkarna men i totala världscupen hade de inte samma framgång. Fredrik Lindström blev bäste svensk på en 19:e plats och Hanna Öberg på en 38:e plats.

– Hanna Öberg har störst chans att konkurrera om totala världscupen om hon tar ett steg till. Tar hon ett steg till i skidåkningen så är hon där, säger Björn Ferry.

Just åkningen är något som SVT:s expert vill se att samtliga svenska skidskyttar har utvecklat till säsongen.

– De som har skyttet som sin styrka vinner väldigt lite. Så var det inte förr. Jag vill se att de hänger med i skidåkningen, det är grunden. Träffa kan alla göra förr eller senare.

”Svårt att vara med i toppen”

Den här säsongen hoppas han se att Anna Magnusson har kommit tillbaka till formen hon hade för två säsonger sedan.

– Det skulle betyda mycket för henne och för stafetten. Hon är given om hon kommer tillbaka.

– På damsidan ser det bra ut, det är Hanna Öberg som sticker ut. Om någon faller bort så finns det någon som tar den platsen, det är som ett fungerande ekosystem.

På herrsidan hoppas han att Sebastian Samulesson har kunnat tackla stjärnstatusen.

– Jag tror att han får svårt att konkurrera i toppen hela tiden men då och då kan han nog vara där uppe och fajtas om pallplatser. Men som stafettlag tror jag att de har chansen.

Öppet på damsidan

I toppen på herrsidan tror Ferry att Fourcade kommer att fortsätta att dominera.

– Jag har svårt att se att det ska komma en helt ny. Men jag tror inte att Fourcade blir bättre. Nu är han på sin platå.

På damsidan däremot är det helt öppet enligt Ferry.

– Där kan någon komma och ta den dominanta platsen och jag hoppas på att det är Hanna Öberg.

– Kaisa Mäkäräinen blir inte bättre. Hon har redan börjat tappa i skidåkningen. Laura Dahlmeier har haft stora problem men hon är normalt sett den stora motståndaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer