Blomquist: ”Våldfört sig på allt som idrotten ska stå för”

Publicerad

Ytterligare fyra ryska stjärnor stängs av för dopning. Ett besked som inte överraskar expert Anders Blomquist – som ilsknar till över nyheten.

Efter tidigare livstidsavstängningar på Alexander Legkov och Jevgenij Belov kom i dag samma dom för fyra nya ryska stjärnor – Alexej Petuchov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenija Sjapalova och Julia Ivanova stängs av för dopning av IOK, Internationella olympiska kommittén.

Det rapporterar Sputniknews och ryska nyhetsbyrån TASS.

– Tyvärr är man inte överraskad. Och jag blir så oerhört förbannad och frustrerad när man inser vidden av det. Man har verkligen våldfört sig på allt som idrotten ska stå för. Det är otroligt irriterande, säger SVT Sports skidexpert Anders Blomquist.

Blomquist tror att beskedet kommer att få konsekvenser.

– Jag har svårt att tänka mig att inte internationella skidförbundet kommer att följa upp med någon liknande dom. Det är ju väldigt svårt att förstå att de inte får åka i OS men att de får vara med och tävla i världscupen. Det skulle inte kännas rätt på något sätt.

Vad betyder det att det här beskedet kommer före längdskidsäsongen börjar?

– Jag tycker att det är bra. Vi kan inte låta länder hålla på att förstöra idrotten på det här sättet och skaffa sig fördelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer