Bob gör debut i helgens sändning av Vinterstudion. Foto: Bildbyrån

Bob gör debut i Vinterstudion

Uppdaterad
Publicerad

SVT sänder tvåmans-bob från tyska Winterberg på lördag under Vinterstudion.

– Det är första gången vi sänder bob i Vinterstudion och det nog första gången sedan 1990-talet som SVT sänder bob,  säger Niklas Nord, kommentator för helgens sändning.

Helgens tävling är den tredje i årets världscup. Kandensiska duon Justin Kripps och Alexander Kopach leder världscupen efter en stark inledning. Men i helgens tävling kan det bli de tyska hemmafavoriterna Francesko Friedrich och Torsten Margis som tar hand om tätpositionen.

– Det är lite svårtippat. Vi har haft lite kanadensisk dominans så här långt. Men jag tror på tyskarna på hemmaplan. De har vunnit tre raka VM-guld, och har bytt kälke efter sin 13:e plats senast och kommer förmodligen att vara med däruppe. Speciellt intressant blir det med tanke på att det är OS-år, tyskarna aldrig tagit en OS-medalj tidigare, säger Niklas Nord.

Inga svenskar deltar, och sporten i Sverige lever en liten tillvaro med begränsade träningsmöjigheter . Men helgens expertkommentator Per-Anders von Scheele är en av Sveriges mest erfarna åkare, och tog en 14:e plats vid OS i Calgary 1988.

– Han slog bland annat Prins Albert ihop med Rolf Åkerström, säger Niklas Nord.

SVT kommer sända ytterligare en bob-tävling i januri, då det ingår i det nya vinteravtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.