Britta Backlund tog tredje raka världscupsegern. Foto: TT/Bildbyrån

Britta Backlund världscupsegrare efter dramatisk avslutning

Uppdaterad
Publicerad

Inför dagens världscupavslutning i speedski var det riktigt jämt mellan svenska Britta Backlund och italienskan Valentina Greggio.

Men på hemmaplan i Idre var Backlund snäppet snabbare och säkrade segern.

– Nerverna var utanpå kroppen idag, säger Backlund.

Världscupen i speedski har den här säsongen, på grund av coronapandemin och väderproblem, bestått av bara tre tävlingar, samtliga i Idre. Två av dem har svenska Britta Backlund vunnit.

Inför dagens avslutning skilde det bara 30 poäng mellan Britta Backlund, som kör för Rättviks SLK, och Valentina Greggio i världscupen.

De två höll jämna steg i dagens tävling, i semifinalen var Greggio snabbast. Men i det avslutande åket nådde Backlund en fart på 172.20 km/h och en rejäl utmaning väntade italienskan.

”Fruktansvärt nervös”

Hon nådde 171.00 km/h vilket innebar en andraplats idag samt i den totala världscupen och att Britta Backlund tog sin tredje raka världscupseger.

– Jag var fruktansvärt nervös på start för jag visste att hon var duktig. Jag hade förhoppningar att kunna slå henne men det kändes lite långt bort idag. Nerverna var utanpå kroppen idag. När jag kom ner och såg hennes hastighet skakade kroppen, säger Backlund.

Svenskan har vunnit alla världscuptävlingar de senaste två åren fram till igår när Valentina Greggio segrade.

– Jag grämde mig så mycket. Jag visste att hon är en duktig åkare och ska jag ge ifrån mig vinsten till någon är hon absolut en värdig vinnare, säger Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.