Britta Johansson Norgren i ny roll som expert i Vinterstudion

Uppdaterad
Publicerad

Den största kvinnliga långloppsåkaren genom tiderna, Britta Johansson Norgren, la skidorna på hyllan i april 2022.

Nu tar hon sig an rollen som expert i Vinterstudion.

– Det ska bli fantastiskt kul och inspirerande att jobba som expert hos SVT sport. Jag hoppas kunna bidra med att förmedla erfarenheter kring hur det är att köra loppen och det taktiska spelet ute i spåren, säger Britta Johansson Norgren till SVT Sport.

Ski Classics – långloppscupen i längdskidåkning – tog ett starkt grepp kring tittarna under förra säsongen. Intresset för långlopp har ökat enormt de senaste åren och Sverige har några av världens bästa långloppsåkare i Ida Dahl, Emil Persson och Max Novak. Vinterstudions nya expert Britta Johansson Norgren har bland annat 25 Ski Classics-segrar, sex totalsegrar, två Vasaloppsvinster samt fem triumfer i Tjejvasan.

Flera av de största profilerna inom traditionell längdskidåkning har satsat på Ski Classics senaste säsongerna och i år kommer världens kanske störste längdåkare genom tiderna, norske Petter Northug, att göra debut i Ski Classics och synas i SVT:s sändningar.

Vinterstudion

– Säsongen känns riktigt spännande med flera stora svenska team och efter en innehållsrik silly season så känns det mer öppet inför säsongen än någonsin. Såklart extra intressant att se vad en comeback av Petter Northug kan räcka till. Mest ser jag ändå fram emot Vasaloppet och se om vi kan få en efterlängtad svensk herrsegrare igen, säger Britta Johansson Norgren.

Johansson Norgren kommer också under säsongen att i en serie inslag hjälpa motionärerna i förberedelserna inför Vasaloppet.

– Min förhoppning är bl a att jag ska få fler att upptäcka att de är starka nog att kunna staka med en lite bättre teknik, säger Britta Johansson Norgren.

Britta Johansson Norgren tog hem långloppscupen – i sista loppet i karriären (9 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet