Korsbandsskadade freeskiåkaren Jennie-Lee Burmansson på kryckor under pressträff i Stockholm. Foto: Bildbyrån/SVT

Burmansson vill inte stressa för JVM: ”Risk för bakslag väldigt hög”

Publicerad

I september konstaterades det att Jennie-Lee Burmansson drabbats av en allvarlig korsbandsskada.
Nu kommer 16-åringen ha extra mycket tålamod för att inte drabbas av bakslag, trots att JVM hägrar i april.
– Jag tror inte det är så smart att stressa, för då är risken till bakslag väldigt hög, säger hon till SVT Sport.

Det var i början på september som olyckan var framme för Jennie-Lee Burmansson när hon under en träning i Nya Zeeland skadade knät och fick flyga hem till Sverige.

Efter undersökning visade det sig att det främre korsbandet var av, eller delvis av.

Opererades för tre veckor sedan

För tre veckor sedan opererades 16-åringen.

– Jag mår ganska bra efter omständigheterna, men det känns ganska konstigt när jag inte ska åka skidor i år, men det känns bra ändå. Nu ser allt bra ut än så länge. Jag har bara fokuserat på rehabträningen, det är mycket rehab och allmän träning nu, säger hon till SVT Sport.

När kan du börja köra på riktigt?

– Jag har inte fått någon tidsprognos ännu. Det beror helt hur knäet känns, men jag tror inte man ska stressa för mycket.

Vill inte stressa

I april går junior-VM av stapeln på hemmaplan i Sverige. Men Burmansson, som under fjolårssäsongen tog brons på X-games, OS-debuterade och vann totala världscupen, vågar inte hoppas på att hon ska vara redo tills dess.

Hur ser du på chanserna att du skulle kunna vara med där?

– Asså, de finns ju, men jag tror inte man ska hoppas på det direkt. Jag tror inte det är så smart att stressa, för då är risken till bakslag väldigt hög. Det är nog bättre att komma tillbaka 110 procent än att vara 90 och sen skada sig igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer