Charlotte Kalla jublar efter att ha vunnit damernas klassiska tremil under skid-SM i Skellefteå i år. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Charlotte Kalla prisas internationellt: ”Lite overkligt”

Publicerad

Charlotte Kalla har fått ett nytt pris i sin hand och går i samma spår som flera stora internationella idrottare. Hon har nu prisats för sina värderingar och sitt sätt att agera både i och utanför skidspåret.
– Det är så viktiga frågor för mig, säger hon till SVT Sport.

Charlotte Kalla har tagit emot priset Årets Fair play 2018 under Fair Play Awards-galan i Toscana. Skidåkaren blev samtidigt Fair Play-ambassadör.

– Det är med stor stolthet och ödmjukhet som jag blev utnämnd till ambassadör i går. Det är så många sunda värderingar som kommer med idrotten, jag är jätteglad att jag fått förmånen att vara elitidrottare men också på vägen upp till elitnivå fått med mig bra och sunda värderingar, säger hon till SVT Sport.

Att det var för just Fair play hon prisade känns extra speciellt.

– För mig är det så viktiga frågor, att alla ska få vara med, att man tävlar på lika villkor. Det har varit en självklarhet genom hela min idrottskarrär. Jag är jätteglad över den fostran idrotten gett mig.

”Lite overkligt”

Tidigare har bland annat idrottare som Edwin Moses, Marit Björgen och Michael Schumacher prisats på galan.

– Det känns stort att få tillhöra den skaran, lite overkligt. Just Marit Björgen är ju en stor förebild för mig, säger hon.

Hon lyfter både tränare, vänner och konkurrenter som inspiration att vara en bra medtävlare. Samarbetet och stödet mellan de norska och svenska åkarna är också något hon framhåller.

– Det är väl ett jättefint exempel på hur det är. Vi vet alla att oavsett hur mycket kunskap du har så gäller det att göra jobbet, det finns inga genvägar, säger hon.

Priset har delats ut sedan 1997 och delas ut till en idrottare eller idrottsinstitutioner som tagit initiativ eller genom sitt sätt att vara knyter sport till det civila samhället och som representerar höga moraliska värden inom det särskilda området Fair Play.

Även Stefan Holm mottog pris under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer