Dahl jagar Vasaloppsseger: ”Vinna är målet”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl leder Ski Classics och kommer till Vasaloppet som en av förhandsfavoriterna efter en urstark säsong hittills med sex pallplatser, varav fyra segrar.

– Det är den här situationen jag alltid drömt om, att få stå i gula (ledarvästen) på Vasaloppet. Nu är jag där, så jag försöker bara tänka på att jag är i positionen där alla vill vara och försöker njuta, säger Ida Dahl till SVT Sport.

Ifjol var Ida Dahl trea i Vasaloppet och summerade efter flera pallplatser säsongen som totaltvåa i Ski Classics bakom segrande Lina Korsgren.

I år har karriären tagit ytterligare ett kliv. Redan i säsongens tredje tävling kom hennes första seger i Ski Classics – en milstolpe som senare backats upp med ytterligare tre vinster och två andra platser.

Vasaloppet

– Det har varit lite svårt att ta in när man är mitt i det för då rullar allt på och man fokuserar bara på nästa tävling. Men när man kommer hem och får landa lite och har sett lite repriser, då börjar man förstå och då pirrar det alltid lite extra när man ser klipp från de olika tävlingarna, det är jättekul.

Leder totalen

Ida Dahl leder Visma Ski Classics med 1454 poäng. Tvåa är Britta Johansson Norgren med 1384 poäng och Lina Korsgren trea, 1100 poäng.

Efter en femteplats senast i Tartu och fjärdeplats förra helgen i Tjejvasan är målet på söndag glasklart.

– Jag vill ju vinna absolut, det är ju målet men det kommer bli tufft och hårt men jag ska göra allt jag kan.

Damerna startar samtidig med herrarna vilket kommer innebara hög fart direkt från start.

– Det gäller nog att vara hård mentalt i början tror jag för att inte ge sig, för det är ju också nio mil. Jag brukar kunna bli bättre ju längre det blir så jag brukar åka och tänka att snart blir de andra trötta, snart blir de trötta … Så bara jag hänger i tillräckligt länge så kommer de andra krokna.

Hela reportaget med Ida Dahl inför Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet