VM-silver för Sverige. Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nilsson spurtade till svenskt silver

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Marit Björgen lett Norge till en överlägsen seger blev det en duell mellan Sveriges Stina Nilsson och Finlands Krista Pärmäkoski om silvret i VM-stafetten. Nilsson vräkte sig förbi inne på stadion och höll undan med några meter och ett svenskt silverjubel.

– Det känns jättebra att få avsluta VM på det här sättet. Jag fick ett bra och inspirerande läge av Ebba. Jag fick det precis så som jag ville ha det och tog en linje som jag ville ha så att det inte skulle bli som i sprinten (fallet), säger, Nilsson till SVT och kunde belåtet se att planen följdes i sin helhet.

19-åriga Ebba Andersson gjorde en imponerade insats på sin tredjesträcka och såg till att Stina Nilsson fick gå ut före Krista Pärmäkoski, en viktig del i att säkra en pallplats för Sverige. Bakom gick Jessica Diggins ut 20-talet sekunder bakom men kunde aldrig ge sig in i pallstriden för sitt USA.

– Jag försökte behålla lugnet och inte stressa. Det var inspirerande att känna att jag plockade och på slutet så körde jag bara på. Det här är så jättehäftigt eftersom jag gick in i säsongen utan förväntningar efter dubbla knäoperationer, säger Ebba Andersson när silvret var klart.

Tredje guldet till Falla och Björgen

Norge hade inte kunna gå att slå i dag oavsett taktik.

– Det är en stor dag och jag är så stolt över att få stå här med de andra tjejerna, säger Maiken Caspersen Falla som tog sitt tredje guld i Lahtis, precis som Marit Björgen.

– Det betyder mycket för laget och vi har en del tjejer på hotellet som kunde ha varit med, säger Björgen.

Oväntat nog släppte Charlotte Kalla på andrasträckan, en sträcka där det var tänkt att Sverige skulle få lucka.

Kalla: ”Det var väldigt kämpigt i dag”

– Jag försökte åka stort och kraftfullt. Jag klarade inte av att följa dem. Kerttu och Heidi var otroligt starka i dag. Det var väldigt kämpigt i dag, säger Charlotte Kalla som tappade tolv sekunder på Kerttu Niskanen på andra sträckan. Kalla rusade ifatt de åtta sekunderna för fort och drog på sig mjölksyra. Hon åkte förbi Weng direkt utan att samla kraft och stumnade.

– I dag ville Kalla för mycket och försökte åka ifrån Weng direkt, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson. 

Anna Haag gjorde en stabil förstasträcka.

– Det var väldigt stökigt och jag var så fruktanvärt förbannad när jag växlade över till Charlotte, hon skulle ju inte behöva ta in, säger Anna Haag om trängseln ute på den första sträckan. Ett speciellt ont öga riktades mot finländskan Aino Kaisa Saarinen.

Den dubbla sprintmästaren Maiken Caspersen Fall gick loss vid 3,5 km av den första sträckan och körde hårt in mot målet och den första växlingen. Hon hade ett 50, 60-tal meter bak till tre lag inklusive Sverige.

GUIDE: Så sänds skid-VM i Lahtis

Växling 1:
1 Norge  11.35,0
2 Finland + 7,1
3 Polen  7,9
4 Sverige 8,1
5 USA 24,5
6 Tjeckien 1.00,7

Växling 2:
1 Finland 23.36,2
2 Norge + 0,4
3 Sverige 12,7
4 USA 36,2
5 Polen 1.11,1
6 Tyskland 1.12,0

Växling 3:
1 Norge 37.43,6
2 Sverige + 56,7
3 Finland 58,3
4 USA 1.19,3
5 Tyskland 1.46,0

I mål:
1 Norge 52.21,5
2 Sverige + 1.01,6
3 Finland  1.02,1
4 USA 1.33,8
5 Ryssland 2.28,6
6 Tyskland 2.38,3

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM-silver för Sverige. Foto: Bildbyrån
Det svenska silverlaget. Foto: Bildbyrån