Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Därför satsar Frida Karlsson och Maja Dahlqvist på nytt träningsupplägg: ”Den vägen är väl lite oprövad”

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året meddelade Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de lämnar längdlandslaget. Nu, ett år senare, är de tillbaka. Ett av kraven för att återvända var mer flexibilitet i träningsupplägget – och därmed möjligheten att satsa på något nytt.

– Den vägen är väl lite oprövad för mig, säger Frida Karlsson.

I spelaren ovan berättar Maja Dahlqvist och Frida Karlsson varför de satsar på mer höghöjdsträning.

För att utvecklas som skidåkare har flera aktiva, däribland utbrytartrion Karlsson, Dahlqvist och Linn Svahn, önskat bättre dialog med landslagsledningen och mer delaktighet i upplägg och planering av träning och läger.

Satsning inför OS 2026

– Skillnaden är inte så stor, det handlar om samma sportsliga väg – vi har ju en framgångsrik väg, vi har haft vår bästa säsong någonsin och vi ska inte ändra på stora grejer. Det handlar om att vi pratar ihop oss om vad tjejerna vill och vad killarna vill, med en del höjd involverat inför OS 2026. Det går visserligen inte på höjd, men vi vill jobba med höjdträning under vägen dit, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

Har det varit ett uttalat önskemål från åkarna att få mer höjdläger?

– Ja, det har det faktiskt. Inte av alla, men av några. Vi kommer ha den flexibiliteten att man kan åka på höjd, men man kan också vara hemma och träna.

Det låter inte som att det är jättestora förändringar i upplägget om jag tolkar dig rätt, har det snarare varit att åkarna har velat bli lyssnade på och inkluderade i hur ni ska lägga upp verksamheten?

– Ja, mycket tror jag ligger i det. Vi har ju lyssnat förut också, men nu har de verkligen fått vara med och tyckt till. Det tror jag är viktigt. Det är individuella idrottare, men man vill också göra det som ett lag – då gäller det att snacka ihop sig.

KLIPP: Karlsson om de blodiga bilderna hon visade upp på Instagram i slutet av april efter en vådlig incident hemma i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.