Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson menar att Fis måste lägga tävlingarna på mer vädersäkra orter Foto: TT/Bildbyrån

Ebba Anderssons kritik mot ”Mallorca-värmen”: ”Det är inte första gången”

Uppdaterad
Publicerad

16 grader i Oberstdorf och -27 i Rovaniemi. Ebba Andersson menar att Fis måste se över var de lägger längdtävlingarna, för att undvika de klimatproblem som uppstår.

– Det är ju inte första året som det kan vara så kalla temperaturer uppe i norra Finland och så varma temperaturer i Europa , säger hon till SVT Sport. 

Ebba Andersson planerade att köra Skandinaviska cupen i finska Rovaniemi i helgen, men tävlingen ställdes in då en väderprognos på -27 grader väntar i helgen. Samtidigt kämpar arrangörerna av Tour de Ski med ”Mallorca-värme”, där 16 plusgrader uppmättes under måndagen.

Nu menar Ebba Andersson att det inte är hållbart med väderskillnaderna.

– Det som kanske framför allt är lite problematiskt är hur pass utmanande det blir för olika arrangörer att få till tävlingar. Som till exempel nu i Oberstdorf verkar de verkligen ha fått kämpa och slita för att ens få till konkurrenskraftiga banor, säger hon.

– Ska man verkligen lägga tävlingar på orter där det är så pass utmanande att ens få till banor att tävla på? Man kanske måste se till var förutsättningarna är bäst, och lägga tävlingarna på de orterna.

Andersson menar att de stora väderskillnaderna inte är något nytt, och därför inte borde överaska Fis.

– Det är ju inte första året som det kan vara så kalla temperaturer uppe i norra Finland och så varma temperaturer i Europa. Vi minns ju alla VM i Oberstdorf 2021, så man får ju lite flashbacks nu när man följer tävlingarna därifrån. Sen har man ju varit med om liknande att det var väldigt kallt just vid den här tidpunkten i Finland, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.