Elvira Öbergs succé – tar första världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg, 22, har tagit karriärens första individuella seger i världscupen.

I Annecy, Frankrike, kunde 22-åringen knäcka hemmaåkaren Julia Simon på jaktstarten på 10 km. Samtidigt slutade Hanna Öberg, 26, trea efter en imponerande avslutning.

– Jag visste att den här dagen skulle komma. Jag är så himla glad just nu, säger Elvira Öberg till SVT.

Systrarna Öberg slog till i Annecy på jaktstarten på 10 km. Elvira Öberg knep sin första individuella världscupseger efter imponerande åkning. Samtidigt kunde storasyster Hanna vinna duellen mot Marte Olsbu Røiseland för att säkra tredjeplatsen.

Kampen om förstaplatsen avgjordes i det fjärde och sista skyttet. Då missade både Julia Simon och Elvira Öberg varsitt skott, och Elvira gick ut med en knapp ledning inför sista åkningen. Den ledningen förvaltade hon och drog ifrån.

– Jag hörde direkt att Simon bommar en, men hon skjuter ju fort. Jag visste att hon inte skulle gå ut långt efter, jag var inte jätteorolig för de bakom. Jag visste att det gäller att köra hårt från start och avgöra så fort som möjligt, säger Elvira.

Elvira Öberg var 4,2 sekunder före Julia Simon som slutade tvåa, Hanna var 11,6 sekunder efter Elvira in i mål.

– Jag vet ju att om jag sätter skotten så är det nästan ingen som kan slå mig. Jag är så stolt, säger Elvira.

Hanna trea: ”Vilken succédag!”

Hanna Öberg gick en kamp mot fem åkare som låg jämnt efter fjärde skyttet inför sista åkningen. Den kampen gick Hanna Öberg vinnande ur och fick alltså ta plats på pallen tillsammans med sin syster.

– Jag fick ett perfekt spurtvarv. De andra hakades av eftersom. Det var helt perfekt för mig, jag kunde gå om innan sista bron för att vara först i sista backen. Jag fick det precis som jag ville,  säger Hanna.

Och att få dela denna dag med sin syster gläder henne.

– Vilken succédag! Jag är så glad för hennes skull. Hon har visat nu att hon har väldigt hög kapacitet. Att hon får kliva högst upp är så välförtjänt, säger Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.