William Poromaa och Emil Iversen. Foto: Bildbyrån

Emil Iversen om svenskarna: ”Förväntar mig lite – de har halkat ner”

Uppdaterad
Publicerad

Norge, Norge, Norge.

En skiddominans som oroar norrmannen Emil Iversen.

– Tråkigt att inte fler utmanar, säger VM-guldmedaljören på femmilen.

Samtidigt som Sverigepremiären avgörs i helgen i Gällivare, åker Norges elit sin första skidtävling för säsongen i Beitostölen. Där det bara kommer vara norskt på pallen i herrloppen.

Något det ofta även är i världscupen. Förra säsongen tog Norges herrar 19 av 27 pallplatser i världscuphelgerna där de deltog.

”Halkat ner”

– Inte bra. Jag är väldigt stolt över mig och laget att vi har blivit så bra, men samtidigt tycker jag att det är tråkigt att vi inte har fler nationer som utmanar. I VM var det Norge mot (Alexander) Bolsjunov, och that's it, säger Emil Iversen till SVT Sport.

Vad förväntar du dig av svenska åkarna?

– Jag förväntar mig ganska lite, men jag hoppas ganska mycket. Svenska herråkarna har ju halkat ner mer och mer i flera år. (William) Poromaa är lovande, han behöver bara bygga på sten för sten. Men mycket står och faller på för få svenskar, medan vi har ett lag där om det går dåligt för en så kommer en annan fram.

Jens Burman förstår Iversens uttalande och tycker inte att han underskattar svenskarna.

– Nej, vi har ju inte presterat så bra senaste åren så han har väl haft helt rätt i det han har sagt, säger han till SVT Sport.

Men han hoppas att det ska bli ändring på den norska dominansen.

– Vi vill vara med och rota lite också, det är det vi jobbar för.

I Beitostölen är det sprint på fredag den 19 november, 10 km och 15 km klassiskt på lördag och samma distanser på söndag i fristil.

KLIPP: Detta har hänt: Linn Svahn missar OS (10 nov 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.