Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

Ferry: Sluta valla!

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det planerade fluorförbudet sköts på framtiden. Testapparaturen var inte säker och risken för fusk var uppenbar. Nästa år ska dock regelverket vara på plats är det sagt.

Skidskytteexperten Björn Ferry anser att det finns en enklare och bättre lösning på problemet:

Sluta valla.

Björn Ferry

expert skidskytte

Det var tänkt att de miljöfarliga och cancerframkallande fluorvallorna skulle vara borta från skidsporten redan denna vinter. Problem med testutrustning och den uppenbara risken för fusk tvingade både internationella skidskytteförbundet (IBU) och internationella skidförbundet (FIS) att skjuta beslutet på framtiden.

Som jag ser det finns det en bra, enkel och billig lösning på problemet: 

Sluta valla!

Ja, precis så. 

IBU, med svensken Olle Dahlin som ordförande, skulle kunna gå före och visa vägen mot framtiden. När det gäller världscupen så är mitt förslag att IBU tillhandahåller skidor som lottas ut precis innan start och lämnas tillbaka efter målgång. Dessa skidor följer med på hela cirkusen. Avvikande par (bra eller dåliga) plockas bort ur skidparken, allt för att det ska vara så liten skillnad som möjligt mellan olika par. Lottdragningen gör att det oavsett de små skillnaderna upplevs som mer rättvist av åkarna. Det blir även mer rättvist mellan nationer. Just nu är villkoren helt olika då det bara är en handfull länder som har råd med lastbilar, vallor och mängder av personal.

En stor del av den ekonomiska bördan försvinner på en gång. Idag står exempelvis vallateamet för ca 30% av alla kostnader inom landslagsverksamheten i svenskt skidskytte.

Vad ska vallarna göra då? Ja, de får göra något annat. Men en typisk vallare är van att gå upp fem på morgonen, jobba disciplinerat långa dagar, de är noggranna, vältränade, och behärskar mer än ett språk. Såna personer har aldrig haft problem att hitta jobb så länge som mänskligheten existerat.

Ungdomstävlingar då? Ja där kan ju inte arrangören hålla med skidor till alla deltagare. Ett alternativ är att var och en får ta med sig ett par som ska vara förberedda för tävling med en förutbestämd billig valla. Men även där lottas paren innan start, så de flesta får åka på någon annans skidor. Förslaget skulle sänka totalkostnaden för att hålla på med skidskytte dramatiskt. 

IBU kan med ett enkelt beslut skapa en mer rättvis och billigare idrott, som dessutom är helt fri från kemikalier som skadar både människor och natur.

Beslutet vore modernt och framsynt.

Vänd problemen med fluorförbudet till att göra någonting mycket bättre. 

För vintersporten i tiden. Sluta valla.

Olle Dahlin, can you hear me!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.