Fis ordförande Gian Franco Kasper förstår Mikaela Shiffrin och de övriga åkarnas kritik. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fis: Det är för många tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds den alpina världscupsäsongen.

Totalt kommer det att köras hela 85 tävlingar den här säsongen.

För många, har många åkare och ledare ansett.

Nu får de medhåll – av det internationella skidförbundets chef.

Det är varken något VM eller OS den kommande vintern.

Men det betyder inte att de alpina skidstjärnorna får det lugnare. Istället har det lagts till sex tävlingar jämfört med förra säsongen, vilket innebär att det totalt ska köras 44 världscuptävlingar på herrsidan, och 41 i damernas världscup.

”Har inte lyssnat”

Det stora antalet har kritiserats av många åkare och ledare.

Andreas Puelacher, tränare för de österrikiska herrarna, är en av de kritiska.

– Fis har inte lyssnat på oss. Alla tränare har vädjat om en minskning av antalet lopp. Det är farligt som det är nu, säger han till den österrikiska tidningen Tiroler Tageszeitung, och tar som exempel tävlingarna kring jul, då det är en kvällstävling i Alta Badia den 23 december, och sedan nya lopp i Bormio redan den 26 december:

– Kvällstävllingarna i Alta Badia driver det till det yttersta. Man kommer att vara hemma på kvällen de 23:e eller den 24:e och ska resa till Bormio den 25:e. Det är ansvarslöst.

”Har för många lopp”

Nu ger det internationella skidförbundets (Fis) ordförande Gian Franco Kasper kritikerna rätt.

– Jag vet att det inte är lätt för idrottarna och vissa organisatörer. Vi är nu vid gränsen, det råder ingen tvekan om det. Vi har  för många lopp. Men Fis finns inte för att förhindra lopp, utan för att organisasera lopp, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.