Det är fyra kandidater till ordförandevalet i Fis. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Skidvärlden ska få en ny ledare – här är kandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kommer det internationella skidförbundet, Fis, att få en ny ordförande för första gången på 23 år. Det svenska skidförbundet har nominerat en kandidat – SOK-ordföranden Mats Årjes – och han ställs mot tre andra tungviktare inom skidvärlden.

Mats Årjes

Ålder: 54

Nationalitet: Svensk

Nominerad av: Svenska skidförbundet

Bakgrund: Har varit direktör och ordförande för Svenska skidförbundet, vd för ett bolag som driver skidanläggningar och är nu ordförande för Sveriges olympiska kommitté. Är även vice ordförande i internationella skidförbundet.

Varför ställde du upp?

– Egentligen har det sin upprinnelse i att många har frågat om jag inte vore intresserad. Jag tycker att jag har en väldigt relevant bakgrund. Jag har varit involverad inom skidsporten i olika former inom många år. Sedan får vi se huruvida jag blir vald eller inte.

Vad kan förbättras inom Fis?

– Jag tror att förbättringspotential finns inom alla områden. Det som är viktigt när det gäller Fis är det måste moderniseras och utvecklas. Det ska uppfattas som en modern och väldigt professionell organisation. Det handlar om governance, transparens. I styrelsen idag finns inga kvinnor och det är något som måste förändras.

Bland annat svenska kvinnliga längdåkare har uttryckt en önskan om att åka samma distanser som herrarna, vad säger du om det?

– Just den frågan tror jag man ska fundera lite extra på. Om man är bäst i världen är det klart man tycker att det skulle vara spännande att åka samma distanser som killarna gör, men det viktiga för Fis är inte att tappa nationer, utan motsatsen. De länder som inte är en del av den absoluta eliten kommer inte att ha det lättare om man ska åka längre distanser.

Du är ordförande för SOK, som lyder under IOK som är en stor finansiär för Fis. Ser du några problem med det?

– Nej, jag gör inte det. Pengar från IOK är en väsentlig del av finansieringen och det är ett sätt för IOK att betala tillbaka för rättigheterna till de här grenarna och den glans som de ger till ett vinter-OS. Det finns ingen jävssituation kopplat till det.

KLIPP: Mats Årjes kan bli ny president för Fis: ”Känner mig hedrad” (9 maj 2021)

Sarah Lewis

Ålder: 56

Nationalitet: Brittisk

Nominerad av: Belgiska skidförbundet

Bakgrund: Tävlade i alpint på OS i Calgary 1988, har jobbat i det brittiska skidförbundet och var generalsekreterare för det internationella skidförbundet i 20 år innan hon avsattes i höstas.

Varför ställde du upp?

– Många nationella förbund och andra i snösportsvärlden har uppmuntrat mig till att kandidera. Jag står för organisationens värderingar och jag kommer från sporten. Jag kan bygga rörelsen. Det är viktigt att alla parter står enade och att alla känner att de spelar en viktig roll.

Du blev avsatt av styrelsen för att de saknade förtroende. Hur ser du på Fis och personerna där nu?

– Jag har bara bra saker att säga. Det har varit mitt hem och min familj de senaste 26 åren. Det är en viktig del av mitt liv. Jag känner stor tillhörighet till organisationen. Jag har inga problem med någon. Jag har accepterat det och gått vidare.

Vad vill du förändra inom Fis?

– Jag tycker att Fis är en väldigt välskött organisation. Från den plattformen kan den utvecklas. Min vision är att göra det till en global rörelse för snösport. Fis kan bli en mer modern och mångsidig organisation. Om vi jobbar tillsammans kan vi nå mycket mer.

Bland annat svenska kvinnliga längdåkare har uttryckt en önskan om att åka samma distanser som herrarna, vad säger du om det?

– Jag tycker det är en bra diskussion, som även finns i andra sporter. Det som har nämnts är att det redan är en stor skillnad mellan toppen och resten och att det gapet kan bli större om man skulle åka längre distanser. Men idrottarna borde diskutera det här och presentera sina åsikter, för det är klart att de kan tävla på samma distanser. Man gör det till exempel på Vasaloppet.

Urs Lehmann

Ålder: 52

Nationalitet: Schweizisk

Nominerad av: Schweiziska skidförbundet

Bakgrund: Tog VM-guld i störtlopp 1993, är ordförande i det schweiziska skidförbundet.

Varför ställde du upp?

– Jag har verkat inom vintersport i 40 år. Jag började som idrottare och redan då följde jag vad förbundet gjorde noga. Det blev min passion och sedan fick jag frågan om att ta ansvar inom det schweiziska förbundet. Det har jag gjort i 13 år nu och jag tycker att det schweiziska förbundet har gjort det bra de senaste åren.

Vad kan förbättras inom Fis?

– Det finns mycket som måste göras. Vi måste bygga upp en struktur och jobba på styrningen. Vi måste ha en strategi och tydliga mål då det gäller klimatförändring, jämlikhet, transparens och hållbarhet. Det finns mycket.

– Fis har 130 medlemmar och det finns för många som inte känner sig som en del av familjen. Vi måste jobba på det. Vi måste stöda de mindre nationerna.

Hur ser du på kulturen som har varit i Fis?

– Vår nuvarande ordförande har gjort mycket bra, men ärligt talat, det är svårt att veta när man ska ta ett steg tillbaka. Utvecklingen har inte har varit så stark som den borde ha varit. Vi behöver ingen revolution, men vi behöver en konstant utveckling. Vi behöver tydligt ledarskap. Det är det viktigaste för Fis just nu.

Bland annat svenska kvinnliga längdåkare har uttryckt en önskan om att åka samma distanser som herrarna, vad säger du om det?

– Det finns inget som talar mot det här. Man har sett liknande i andra idrotter. Vi bör vara öppna för det.

Johan Eliasch

Ålder: 59

Nationalitet: Svensk

Nominerad av: Brittiska skidförbundet

Bakgrund: Uppvuxen i Djursholm, vd för ett stort märke som gör skidutrustning.

Eliasch har tackat nej till att intervjuas.

Alla Fis-ordförande genom tiderna

1924-1934 Ivar Holmquist, Sverige

1934-1951 Nicolai Ramm Östgaard, Norge

1951-1998 Marc Hodler, Schweiz

1998-2021 Gian-Franco Kasper, Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.