Flera svenska pallchanser i världscupavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska pallplatserna i totala världscupen avgöras.

Sebastian Samuelsson ligger trea på herrsidan. På damsidan innehar Elvira Öberg andraplatsen och Hanna Öberg är trea inför säsongens sista skidskyttetävlingar i Oslo.

– Vi är två svenskar och dessutom två systrar som tillhör de bästa skidskyttarna i världen och kommer förhoppningsvis sluta på pallen båda två. Det är stort, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

31-åriga Marte Olsbu Röiseland från Norge leder totalen och blir svår för svenskorna att rå på. 

– Om jag ska jämföra min säsong med hennes så är det framförallt skytteprocenten som skiljer. Det är något jag vill åtgärda inför framtiden, säger Hanna Öberg som åkmässigt har haft sin bästa säsong i karriären.

”Har varit väldigt rolig”

För Röiseland kan det här bli hennes första totalseger och hon är glad över kampen mot svenskorna.

– När man varit med ett tag ser man de nya komma fram och det är kul att följa dem och vara en del av det. Att tävla mot Elvira har varit väldigt roligt. Jag har haft mina duster med Hanna och nu lillasystern, det är jättekul, säger Röiseland med ett skratt inför dagens sprint. 

Samuelsson med häng på tvåan

På herrsidan har fransmannen Quentin Fillon Maillet redan vunnit totala världscupen. Men därbakom är det en hård kamp. Sebastian Samuelsson har häng på tvåan Emilien Jacquelin, men har två norrmän jagandes tätt bakom. Sturla Holm Lägreid och Vetle Sjåstad Christiansen tog in mycket på svensken förra helgen. 

– Även om försprånget är ganska litet så ligger jag på tredjeplatsen. De behöver slå mig och inte tvärtom, säger Samuelsson med ett snett leende. 

Bra skytte av Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen, som varit som bäst tia i totala världscupen är nu ynka två poäng bakom svensken. Han bor i Oslo, men valde att att inte åka hem. Han var rädd att han skulle slappna av för mycket. 

– Det är viktigt, säger Christiansen och fortsätter med ett skratt:

– Jag vet ju inte om jag någonsin kommer kunna vara i närheten av det här igen. Jag åkte direkt till hotellet på Fornebu för att fortsätta vara i bubblan och inte slappna av förrän på söndag.

Felfri i flera tävlingar

Christiansen har visat upp ett fantastisk skytte på slutet. Han har missat ett enda skott på de senaste fyra tävlingarna och han vann masstarten i Otepää i lördags. 

– Han får ju svårt att göra det så mycket bättre den här helgen, så jag tänker att om jag gör det lite bättre och han inte riktigt når upp till den extremt höga nivån han haft, så blir det här bra, säger Samuelsson med ett leende.

– Vi menar nog att det är realistiskt att komma ikapp Jacquelin. Det bästa vore väl om vi båda hade fått kliva upp på pallen, säger Christiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.