Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån

Förbundsdirektören efter turbulensen: ”Vi skulle varit ännu tydligare”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kunde tidigare idag bekräfta att Rikard Grip fick sparken från sin roll som landslagschef i somras. Förbundets version var att Grip lämnade frivilligt och i Vinterstudion i dag fick förbundsdirektören Ola Strömberg svara på kritiken kring den turbulenta tiden i längdlandslaget.

– Vi skulle ha varit ännu tydligare och handlett ledarna så att de hade tagit annorlunda beslut. Men där förväntar man sig ändå att ledare har kapaciteten att ta beslut som får folk att följa dem, sa Strömberg i Vinterstudion.

Efter en längre intervju med den före detta landslagsåkaren Mathias Fredriksson fick förbundsdirektören Ola Strömberg svara på kritiken som har riktats mot förbundet efter den stökiga tiden där ledarduon Rikard Grip och Johan Peterson fick lämna.

– Alla de har förändringarna som har skett är inget vi har önskat. Så som situationen utvecklades så var vi tvungna att ta vissa beslut, sa Strömberg i dagens Vinterstudio-sändning.

Förbundets officiella kommunikation kring Rikard Grip var att landslagschefen frivilligt hade lämnat landslaget men SVT Sport kunde tidigare idag, genom längdexperten Mathias Fredriksson, bekräfta de tidigare uppgifterna att Grip hade fått sparken från sin position.

– Ur ett journalistiskt perpektiv så förstår jag att man vill ha reda på allting i den här frågan men vi kan inte lyfta på precis allting i den här frågan av respekt för de inblandade individerna, sa förbundsdirektör Strömberg.

”Slutfasen av rekryteringsprocessen av en längdchef”

Men Strömberg uttryckte också ett missnöje med de tidigare ledarna.

–  I efterhand skulle vi ha varit ännu tydligare och handlett ledarna så att de hade tagit annorlunda beslut. Men där förväntar man sig ändå att ledare som kommer in har kapaciteten att ta beslut som får folk att följa dem och det var det som inte riktigt fungerade i alla lägen, sa Strömberg.

Enligt förbundsdirektören, som nu agerar tillfällig längdchef, så kommer en längdchef att komma in inom kort.

– Vi är slutfasen av rekryteringsprocessen av en längdchef. Vi utvärderar 4, 5, 6 stycken kandidater som måste ha en stark strategisk ådra och rutin och kunna fokusera på den sportsliga utvecklingen, avslutar Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.