Martin Fourcade. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fourcade överväger bojkott av världscupen

Uppdaterad
Publicerad

En bojkott av världscupen. Martin Fourcade överväger ett tydligt ställningstagande efter avslöjandet om att skidskyttar finns med i Wada-rapporten om den ryska dopningsskandalen. ”Jag hoppas att förbundet har tillräckligt mod för att ta tag i problemet” säger fransmannen till NRK.

Den senaste veckans rubriker om Wada-rapporten där mer än 1 000 ryska idrottare misstänks ha varit inblandade i manipulation av dopningsprover har rört om ordentligt. Inte minst i skidskyttekretsar efter gårdagens nyhet om att 31 fall med skidskyttar finns bland de misstänkta.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, har nu satt ihop en expertgrupp som ska studera Wadas rapport och sedan föreslå vilka idrottare som eventuellt bör stängas av. Finner expertgruppen att några skidskyttar bör stängas av, ska avstängningen ske före den första världscuptävlingen efter jul, den 2 januari i Oberhof.

Öppnar för bojkott

Om inte IBU vidtar åtgärder, kommer världens bästa åkare att göra det. Efter gårdagens sprinttävling i Nove Mesto, där Martin Fourcade vann ”som vanligt”, utvecklade fransmannen sitt resonemang.

– Om det inte har hänt något i januari kommer jag att prata med mina kollegor i Norge, Tyskland, Tjeckien och alla andra om att inte tävla, säger Fourcade till NRK.

– Det är inte bara ett eller två, det är 31 fall. Jag hoppas att internationella skidskytteförbundet har tillräckligt mod för att ta tag i problemet.

”Har inte sett bevis”

Ryske Anton Sjipulin kom tvåa i gårdagens tävling.

– Vi har ännu inte sett några bevis. Alla kan komma med sådana påståenden. Det är fel att diskvalificera utifrån det. Jag hoppas att det skulle vara mindre politik inom sporten, säger Sjipulin enligt NRK.

SVT Sports expert Björn Ferry tycker dock att Ryssland ska fråntas arrangörsskapet för skidskytte-VM 2021. Han går även så långt att han menar att alla mediciner ska förbjudas.

– Bort med alla mediciner inom elitidrott – det är för friska personer. Punkt, säger Ferry.

Svendsen stöttar Fourcade

Emil Hegle Svendsen öppnar för att stötta Fourcades förslag.

– Jag tycker att IBU måste statuera ett tydligt exempel nu på att man inte tolererar sådant. Jag ska stötta IBU i så fall, säger han.

Fourcade är dock tydlig med att han menar allvar.

– Jag gör det gärna för att min sport ska vara ren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer