Johan Eliasch. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fyra ordförande på hundra år – nu ändrar Fis reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidförbundet (Fis) hade fyra ordförande på nästan hundra år innan svensken Johan Eliasch tog över i juni. Nu har man beslutat att ändra på det. De nya stadgarna säger att en ordförande får sitta i maximalt tolv år.

– När jag blev vald till ordförande så utlovade jag förändring i min kampanj, säger Eliasch till förbundets hemsida.

Det internationella skidförbundet hade en extrainsatt kongress där man förnyade stadgarna. De nya stadgarna klubbades igenom med med stor majoritet då rösterna föll 106-3.

De innebär bland annat att en ordförande nu maximalt kan sitta i tre fyraåriga perioder. Det gör att Eliasch som längst kan sitta till 2034 då hans första period egentligen börjar nästa år efter att han tagit över i förtid av Gian Franco Kasper.

Man beslutade även om att införa ett minimum på tre kvinnor i styrelsen, något som i dagsläget inte uppfylls.

Det fanns även ett förslag om namnbyte från ”Internationella skidförbundet” till ”Internationella skid- och snowboardförbundet”. Det fick en majoritet av rösterna, men för att bytet skulle ske krävdes två tredjedelar och dit nådde man inte.

– Både vad gäller marknadsföring och identitet så måste vi hitta sätt att involvera snowboard, säger Eliasch.

MER VINTERSPORT: Anna Swenn-Larsson laddad för ny säsong (5/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.