Mona Brorsson Foto: Bildbyrån

Brorsson en bom från guld efter ovanligt gevärsstrul

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson stod för en stark insats i sprinten i skidskytte-VM och kom femma. Men det kunde ha blivit medalj om det inte varit för ett strul med geväret på andra skjutningen.

– Det är maximal otur, säger SVT:s expert Björn Ferry i VM-magasinet.

Både Hanna Öberg och Mona Brorsson imponerade i damernas sprint, även fast det inte blev någon medalj. Öberg slutade fyra och Brorsson kom femma. Brorsson tangerade därmed sin bästa placering i ett världscuplopp. Men det kunde ha blivit mer för Brorsson. Men efter rejält strul i stående skyttet så bommade hon ett skott och tappade mycket tid.

SVT:s expert Helena Ekholm har försökt analysera vad det var som gick fel för Brorsson.

– Hon har ett gammalt magasin i geväret som hon ska byta till ett nytt. På något vis har en krok som sitter på geväret fastnat i någonting vilket i sig gör att remmen sitter väldigt tajt så hon kommer inte in med handen för att få loss magasinet. Men när hon till slut får loss den kan hon ladda om geväret, säger Ekholm.

Se strulet här:

Det är inte särskilt vanligt att sådant här händer under tävlingar.

– En sådan där grej som aldrig hänt henne så då blir man mer stressad. Hon löser det ändå bra, säger Björn Ferry.

Brorsson tappade många sekunder på strulet och det tog 20 sekunder för henne från att hon kom in på vallen till hon började skjuta.

– Det är maximal otur, säger Ferry.

Här ser du alla VM-magasin och tävlingar från Östersund i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.