Guldhjälten Hanna Öberg är i bättre form än under OS och ser fram emot VM på hemmaplan i Östersund Foto: Bildbyrån.

Guldhjälten Öberg i bättre form än inför OS

Publicerad

Hanna Öbergs OS-guld i skidskytte chockade många – inte minst henne själv. Nu drömmer 22-åringen om nya medaljer på hemma-VM i Östersund. Och formen är bättre nu än inför OS.
– Det känns som att jag höjer grundnivån och lägstanivån, säger Öberg till SVT Sport.

Det har gått sju månader sedan OS-debutanten Hanna Öberg körde hem ett OS-guld i distansloppet i Pyeongchang. En superskräll var de flesta eniga om.

– Det är ingen som kommer kunna ta det ifrån mig. Det ger mig en boost bara att veta att jag har gjort det. Har man gjort det en gång kan man göra det igen. Det är en trygghet att jag kan vara så bra, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Just nu befinner sig skidskytten hemma i Östersund. Landslaget har haft några vilodagar under helgen, på söndag åker de på läger i tyska Rupholding. VM-säsongen drar igång med världscup i Slovenien den 30 november.

Högre lägstanivå

– Det börjar bli mer och mer fart och tävlingslikt nu när vi gått ifrån grundträningen, det blir mer förberedelser mot det vi ska göra sedan, säger Öberg.

Har du gjort några förändringar i upplägget mot tidigare säsonger?

– Grunden är väldigt lik, jag följer Wolfgangs (Pichler, förbundskapten) plan så gott det går. Han har väl gjort lite småändringar mot hur det har varit förut.

Kan du peka ut någon detalj som varit annorlunda?

– Det är svårt att säga, däremot tycker jag att min kropp har funkat och svarat väldigt bra på Wolfgangs träning, jag litar helt på att jag ska fortsätta utvecklas av det.

– Det känns som att jag höjer grundnivån och lägstanivån, det är väldigt få pass i sommar som har varit riktigt dåliga. Det känns som att det är skillnad mot förra året.

Drömmer om VM-medalj

Och med VM i Östersund i sikte är motivationen på topp.

– Det kommer ju vara en höjdpunkt. Det är inte så troligt att jag får tävla på ett hemma-VM någon mer gång i min karriär, det kan nästan vara större än ett OS.

– Jag ser fram emot att tävla på hemmaplan och vara i minst lika bra form som på OS.

Målet är medalj?

– Det är svårt att sätta mål det viset, det är klart att jag drömmer om att ta medalj och det är långt kvar till VM. Det är mycket som ska stämma innan man är där och kan vara på topp. Men det är klart att det är det jag drömmer om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer