Gunde Svan: ”Det skrämmer mig med Petter Northug”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska superstjärnan Petter Northug är inställd på att revanschera sig den här OS-säsongen efter fjolåret som blev spolierat på grund av överträning. Men den svenska skidlegendaren Gunde Svan tror inte att Northug återkommer i gammalt gott slag.

– Frågan är om han hunnit och förstått hur långt han måste backa bandet och när man kan kliva på fullt ut igen? funderar Svan i Skavlan som sänds i SVT på fredag kväll.

Svan, som tog fyra OS-guld och sju VM-guld, under karriären under 1980-talet och i början av 1990-talet, har själv slitit med överträning och har fått känna på problematiken. 

– Det är det som är kruxet för många idrottsmän på den nivå som Petter befinner sig. Man ska klättra hela tiden och det är lätt att kliva över gränsen. Det är just det som skrämmer mig med Petter. Frågan är om han hunnit och förstått hur långt han måste backa bandet och när man kan kliva på fullt ut igen? funderar Svan.

Northugs vinnarskalle kan ge bakslag

Det som kan ställa till problem för Northug är enligt Svan hans enorma vinnarskalle.

– Jag tror att det är ett jättesvårt beslut med hans vilja och framåtanda. Jag skulle haft svårt att backa så långt som det egentligen krävs rent fysiologiskt för skallen är så stark på Petter, tror jag.

Svan har inte haft någon insyn i processen kring Northugs överträning men har en förhoppning.

– Jag hoppas bara, det är inget råd, att han har tagit tillräckligt många steg bakåt innan han gick på med full träning igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.