Tobias Hellman och Mattias Hargin. Foto: SVT/Bildbyrån

Hellman vill se en tryggare Mattias Hargin

Uppdaterad
Publicerad

I herranas slalompremiär i finska Levi vill SVT Sports expert Tobias Hellman se en tryggare Mattias Hargin.

– Gör han det kan det komma mer, säger Hellman.

Hargin åkte bra i premiären förra året då han slutade trea i Levi men resten av säsongen gick inte som förväntat.

– Hans åkteknik skiljer sig lite från de i toppen, han är inte lika mjuk och följsam. Men det kan hända att hans nya skidmärke gör att han känner att han kan kontrollera skidorna, säger Tobias Hellman.

Vinterstudion

– Jag hoppas att han får ett kvitto så han känner att han är trygg med grejerna, då kan det komma mer, men om det strular så är jag lite mer orolig.

Den här säsongen har OS-guldmedaljören André Myhrer valt att enbart satsa på slalom och tävlade därmed inte i Sölden i slutet av oktober.

– Det känns jätteskönt att han har valt att fokusera på slalom. Han behöver inte tävlingsvanan av att köra två grenar. Det är mer frågan om att hålla sig hel och frisk.

”Kan satsa fullt ut”

Inför förra säsongen hade Myhrer stora ryggproblem men rapporterna säger att han under försäsongsträningen inte haft några problem.

– Nu ska han kunna satsa fullt ut och det är han verkligen värd. Så det är inget annat att vänta än att han får en fin säsong och är på pallen nu och då, säger SVT Sports expert.

Hellman hoppas också se att förra säsongens uppstickare, Kristoffer Jakobsen, blir stabil med topp tio placeringar.

– Han har visat att han kan vara supersnabb. Men kommer han att kunna samla ihop det som han gjorde på OS då han blev sjua. Han behöver bli topp tio för att visa att han är att räkna med och sen bygga från det.

Riskerar mentalspärr

– Risken är att pressen från honom själv och media kommer att sätta sig i huvudet och bli en mentalspärr.

Men mycket ska till för att vara med och slås med förra säsongens giganter Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen.

– De kommer att ha sina matcher igen. Det ser jag fram emot. Men jag hoppas att det kommer svenskt och blandar sig i. Men allt talar för att det kommer vara de två i toppen igen. Det är mycket som ska spela in för att kunna utmana dem, säger Hellman.

Svenska startande:

André Myhrer

Mattias Hargin

Kristoffer Jakobsen

Gustav Lundbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet