Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simen Hegstad Krüger (mitten) vann före Hans Christer Holund (vänster) och Martin Löwström Nyenget. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

VM-kungen Simen Hegstad Krüger fick upprättelse – vann Holmenkollens femmil

Uppdaterad
Publicerad

Bägge fick nobben vid VM:s femmil i söndags. I dag kämpade Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund om segern i Holmenkollens femmil i fristil. Krüger satte in ett ryck på upploppet och vann sin första seger i ”Kollen”.

– Jag funderar också på varför jag inte fick köra VM-femmilen, det får jag ärligt säga, säger Krüger till SVT Sport.

NRK:s expert Fredrik Aukland kallade nobben av Krüger, som hade tagit tre guld, i VM:s femmil för den största skandalen någonsin vid en norsk VM-uttagning.

Krüger ville köra, men ansågs inte vara tillräckligt bra i klassisk stil, vilket även gällde Hans Christer Holund som också ratades i VM:s femmil.

– Jag funderar också på varför jag inte fick köra VM-femmilen, det får jag ärligt säga. Men nu blev det som det blev och jag var extra sugen på att slå tillbaka i dag. Det smakade extra gott att vinna, säger Krüger till SVT Sport.

Vad tänkte du när du inte fick köra femmilen i VM?

– Eftersom formen var så bra hade jag lust att köra och blev besviken över uttagningen.

Norske landslagstränaren Eirik Myhr Nossum menar att uttagningen till stor del handlade om att VM-femmilen gick i klassisk stil

Borde Krüger och Holund fått köra i VM?

– Vi har ett starkt lag och i VM var det klassiskt och här var det fristil. Att de skulle ha åkt bra i VM tvivlar jag inte alls på men till slut har vi bara fyra eller fem till start och måste dra strecket någonstans, säger Nossum.

VM-petningen gav extra tändvätska

Men för Simen Hegstad Krüger gav VM-petningen extra tändvätska inför ”Kollens” femmil.

Tillsammans Hans Christer Holund, klubbkamraten i Oslo-klubben Lyn Ski, och Iver Tildheim Andersen, samt Jens Burman, bytte han skidor efter tre varv (25 km) – vilket han tappade drygt 20 sekunder på.

Men när den stora gruppen bytte skidor ett varv (8,3 km) senare blev förhållandena det motsatta och den norska trion fick ett försprång på dryga halvminuten. Till sist var det Krüger och Holund som gjorde upp om segern.

– Det var stort för mig att vinna i Holmenkollen, jag är ju från Oslo så det var speciellt eftersom det var här jag lärde mig åka skidor, säger Hegstad Krüger till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.