SVT följer Anna Holmlund i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmlund fortsätter sin rehabilitering efter den svåra kraschen i december 2016. SVT Sport följer just nu 30-åringen i en dokumentär.
– Hon har alltid varit mån om att vara givmild och dela med sig av sina känslor och tankar när vi träffat henne. Det är ingen skillnad nu, säger SVT:s reporter Björn Becksmo som arbetar med dokumentären.

För drygt ett år sedan låg Anna Holmlund medvetslös i koma. Strax innan jul tog hon sina första steg efter olyckan och i början av februari var hon tillbaka i skidbacken för första gången, i en så kallad biski.

SVT, som just nu spelar in en dokumentär om Holmlund, träffade henne i helgen när hon åkte i Skönviksbacken i Timrå tillsammans med föraren Carola Johansson.

Och det märks att Holmlund är en van skidåkare.

– Det har jag märkt från första gången vi träffades. Hon är med i liften, när vi åker och absolut när vi svänger. Det är jättekul, säger Carola Johansson.

”Hon tycker det är skitkul”

Detta var fjärde gången Holmlund åkte i en biski. Och enligt pappa Lars Holmlund råder inga tvivel om vad Anna själv tycker om att vara tillbaka i backen.

– Det är bara att titta på hennes ansikte så har man fått svaret på den frågan. Hon tycker att det är skitkul, säger han.

– Annas mål är att nästa år åka skidor själv. Går detta bra nu får vi se vad utvecklingen är. Vi gör inga prognoser, vi lever nu och gör det bästa av det.

Ny dokumentär om Holmlund

SVT:s reporter Björn Becksmo har följt Holmlunds karriär och jobbar nu med dokumentären om henne.

– Det har varit en fröjd. Det är lättsamt att jobba med henne, trots omständigheterna och hennes situation, berättar Becksmo.

– Hon har alltid varit mån om att vara givmild och dela med sig av sina känslor och tankar när vi träffat henne. Det är ingen skillnad nu. Hon ställer alltid upp på intervjuer och gör sitt bästa, och försöker närvara i samtalet på det sätt hon kan.

”Ingen skillnad på vinnarglädjen”

Becksmo har haft tät kontakt med familjen Holmlund sedan den svåra olyckan. Inspelningarna för dokumentären har pågått sedan i september.

– Det jag märker, efter att ha följt henne under hela karriären, är att det trots hennes nuvarande situation inte är någon skillnad på tävlingsinstinkten och vinnarglädjen. I alla övningar hon gör har hon tydliga mål och är väldigt fokuserad trots sitt numera omfattande handikapp. Hon har en sådan vilja och vill framåt mot nya utmaningar, säger Björn Becksmo.

Sändningsdatum för dokumentären om Anna Holmlund är ännu inte bestämt.

Se klippet från december där hon tog sina första steg efter olyckan:
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer