Helena Ekholm. Foto: Janne Danielsson och Bildbyrån

Hon är ny expert i skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

Med sina åtta VM medaljer är Helena Ekholm en av Sveriges främsta skidskyttar genom tiderna. Nu intar hon rollen som expert hos SVT i vinter.

– Jag hoppas kunna leverera det folk förväntar sig att jag ska leverera, säger Helena Ekholm till SVT Sport.

Hon har vunnit Jerringpriset, Bragdguldet och blivit utsedd till årets kvinnliga idrottare. Helena Ekholm är en av Sveriges största idrottsprofiler, framförallt en av de största inom skidskytte genom tiderna. I vinter ska hon tillsammans med Björn Ferry vara expert för SVT.

– Jag ser fram emot det här med spänning och förväntan, jag tror jag kommer vara snäll men rättvis, säger Helena Ekholm.

Vinterstudion

Skidskytte-VM i Östersund

Vinterns stora händelse är naturligtvis de hemma-VM som kommer gå av stapeln 7-17 mars. Med tanke på hur bra det gick på OS för de svenska skidskyttarna så finns de stora förhoppningar på VM.

– Det ska bli väldigt spännande att få följa vid sidan av, de lopp jag mest ser fram emot är ändå stafetterna.

Hur många medaljer tror du Sverige tar?

Jättesvår fråga att svara på nu innan säsongen ens dragit igång men jag tror på två men hoppas så klart på fler, säger Helena Ekholm.

Öberg största individuella hoppet

Ekholm tycker att Hanna Öberg är den bästa svenska skidskytten idag och därmed även vårt största hopp i individuellt i vinter.

– Jag har sett henne i några stadstävlingar och hon ser stark ut.

Vem tror du kommer överraska mest i vinter?

–  Det tror jag Anna Magnusson gör, säger Helena Ekholm.

SVT Sports projektchef Max Bursell ser Helena Ekholm som ett starkt tillskott bland experterna.

Vi står inför en rekordvinter med bland annat två världsmästerskap på hemmaplan, och Helena Ekholm är en superförstärkning till vårt redan starka vintersportgäng. Hennes meriter och erfarenheter som skidskytt talar för sig själva, nu har hon dessutom ett par års distans från sin aktiva karriär vilket kan vara nyttigt i expertrollen. Vi tror att hon kommer bidra med många intressanta perspektiv på sporten, säger han.

Helena Ekholm

VM-guld: 2007, 2009, 2011.

VM-silver: 2009

VM-brons: 2009, 2010, 2011, 2012.

Vinnare av totala världscupen 2009.

Tilldelades Bragdguldet och Jerringpriset 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet