Vego-ambassadören Hanna Öberg med en vegoburgare. Foto: Bildbyrån

”Ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg, Charlotte Kalla, André Myhrer, Max Salminen och Peder Fredricson är ambassadörer för Sveriges Olympiska Kommittés och Världsnaturfondens nya projekt Vego i världsklass.
– Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Öberg i ett pressmeddelande.

Projektets syfte är att inspirera till en mer hållbar livsstil genom vegetarisk mat. Det ska pågå i fyra år och SOK ska ha egna kockar på träningsläger och tävlingar under 300 av de dagarna.

– Ambassadörerna kommer att vara talespersoner utåt och få utbildning om vegetabilisk kost och klimatfrågan, säger SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman till SVT Sport.

Peder Fredricson ser mest fram emot att få mer kunskap om ämnet.

– Jag har jobbat med Linda Bakkman och det blir spännande att se hur man kan äta mer hållbart för klimatet och för sig själv. Jag tror att man måste börja mig själv och sedan kanske inspirera andra, säger ryttaren.

– Jag tror att det ofta handlar om att man äter som man alltid har gjort. Traditioner och vanor.

De fem ambassadörerna får inte betalt, men de kan få ersättning för eventuella resor med projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer