Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl vann Tjejvasan efter stor dramatik på upploppet. Foto: SVT

Inte ens Vasaloppet vet hur mycket Ida Dahl vann med – använder pjäxlängd istället för hundradelar

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl vann Tjejvasan i lördags över 30 km efter en rasande upploppskamp med Magni Smedås. Efter ett par minuters väntan när ingen visste vem som vunnit utropades Dahl till vinnare. Så hur mycket vann Dahl med?

– Jag vet inte, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

TV-bilderna med en kamera snett från sidan gav inget entydigt besked och ingen målfotobild visades efteråt. Det var dock tydligt för juryn som granskade målfotot.

– I tid var det 0,15 sekunder tror jag. De kom in på samma sekund men fotofinishen visade att det var två decimeters skillnad. Det var väldigt tydligt när man tittade på den bilden. Det var nästan hela pjäxlängden, en dryg halv pjäxlängd, säger Höglund till SVT Sport.

Vasaloppet

Nu står åkarna på samma tid 1.18,2. Varför går man inte ner på hundradelar för att skilja åkarna åt?

– När två åkare går i mål och skillnaden är mindre än 0,15 sekunder då visar tv-rutan samma tid. Sen får man titta på fotofinishen och sortera dem, förklarar Höglund.

Tekniken finns för att redovisa hundradelar

Skulle ni kunna gå ner på hundradelar om ni ville?

– Ja vi skulle kunna gå ner på hundradelar och kanske ännu djupare men frågan är vad som är exakt? Det finns en viss felmarginal på tekniken också, säger Höglund och understryker:

– Fotofinishen är väldigt tydlig. Ida Dahl var 1,5 till 2 decimeter före.

Hur mycket är det i hundradelar?

– Jag vet inte, tror inte att det blir en tiondel av det utan mindre än det, säger Höglund och frågar:

– Har ni funderat mycket på det där? Det låter som att det är en stor fråga?

SVT Sport: – Nej men det är två som varit samtidigt i mål och fått samma tid. I nästan alla andra idrottssammanhang när det varit så tätt så skiljer man på dem med hundradelar och sedan vore det en bra service till publiken.

– Jag kan ta med det och vi kan titta på det men som vi tolkat reglerna med den startmetod vi har (startskott och inte startgrind) så ska man ange tiden i tiondelar, säger Höglund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet