”Jobbet med skadeproblematiken är lika viktig som jobbet mot dopning”

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 procent av alla skador inom alpintsporten de senaste 14 åren är knäskador.

Trots det försöker branschen optimera med snabbare skidor samtidigt som det internationella skidförbundet Fis vill bromsa utvecklingen för att spara åkarnas knän och kroppar.

– Jobbet med skadeproblematiken är lika viktig som jobbet mot dopning, säger förre detta tävlingschefen inom Fis, Atle Skårdal, till SVT Sport.

Knäskador och i synnerhet korsbandsskador ligger som en våt filt över den alpina världscupen. Förra säsongen var det ett 50-tal världscupåkare som skadade sig under tävling eller träning. Nästan hälften av dem drabbades av korsbandsskador eller andra knäskador.

– Problemet med vår sport är att kraften och energin är så enorm. Och ju snabbare du åker desto större blir den här energin, säger Dominique Gisin som vann OS-guld i störlopp 2014 till SVT Sport.

Federica Brignone, som vann den totala världscupen i fjol, instämmer.

– Ur skadesynpunkt är vår sport farlig och riskfylld för det går så extremt fort, säger hon.

Dokumentation sedan 2006

Atle Skårdal är före detta tävlingschef inom det internationella skidförbundet Fis. Han jobbar fortsatt inom Fis men i dag är hans roll bland annat att jobba med förebyggandet av skador inom sporten.

– Jobbet med skadeproblematiken är lika viktig som jobbet mot dopning, säger han.

För att få en bättre överblick över skadorna och hur de uppkommer har Fis tillsammans med Oslo Sports Trauma Research Center skapat en dokumentation vilket man gjorde 2006 med statistik på årlig basis.

”Skrämmande att se”

Dokumentationen visar att över 40 procent av skadorna som registrerats sedan 2006 är knäskador.

– Det är skrämmande att se. Och skadeproblematiken på den absolut högsta nivån fortsätter neråt i systemet som till exempel europacupen. Vi ser också en klar statistik över att de som skadar sig i ung ålder löper en stor risk att också skade sig igen när de kommer upp på en högre nivå. Det är ett stort bekymmer.

Trots att knäskadorna är ett stort problem inom sporten försöker branschen optimera med snabbare skidor och och allt mer avancerad utrustning. Samtidigt vill Fis bromsa utvecklingen för att spara åkarnas knän och kroppar.

– Vi som förbund försöker ansvara för reglerna men vi måste alltid följa efter utvecklingen. Det finns de som jobbar dag och natt med att hitta snabbare och bättre utrustning. Men för säkerhetens skull måste vi nog jobba tillsammans för att hitta de bästa lösningarna, säger Atle.

Se hela  minidokumentären:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.