Se bilderna från när Johaug brister ut i gråt vid en presskonferens. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug-domen överklagas av Fis

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet (Fis) anser att skidstjärnan Therese Johaugs dopningsdom är i kortaste laget. Därför överklagas beslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

I ett pressmeddelande skriver Fis även att man anser att Johaug inte gjorde allt i sin makt för att förhindra att hon fick i sig den förbjudna substansen, den anabola steroiden clostebol. Johaug såg inte den tydliga dopningsvarningen på förpackningen till läppsalvan, som dessutom var okänd för henne och inköpt utomlands.

Norskan åkte fast för dopning efter att ha använt salvan för sina sönderbrända läppar under ett landslagsläger i Italien i höstas.

Antidoping Norge dömde Johaug till 13 månaders avstängning som om domen står sig gör att hon kan få tävla igen den 18 november i år.

Om Cas ger henne en längre avstängning kan hon missa OS i Sydkorea i februari 2018.

Så sent som igår kom beskedet att Internationella olympiska kommittén inte överklagar domen. Även Antidoping Norge och Therese Johaug själv har avstått från att överklaga domen. Men FIS gör alltså en annan bedömning.

Längdchefen inte förvånad

Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares är inte förvånad över Fis beslut.

– Min spontana reaktion är att det här tyder på att de vill att ytterligare en part ska titta på fallet, säger han till TT.

Han säger att han har fullt förtroende för dem som fattar besluten om dopningsärendet.

– Man får lita på att de vet och kan det här, säger Sares.

Kan få två år

Men sannolikheten är större att Cas ger henne en längre avstängning. I alla fall enligt den finländske Cas-juristen Olli Rauste som i en intervju till Dagens Nyheter har sagt att han tror att Cas skulle döma Johaug till en längre avstängning om fallet gick dit.

– Jag tror att varje domare i Cas skulle ge henne minst två år, sade Rauste som bygger sitt resonemang på en jämförelse med löparen Dominique Blake, som fick i sig ett förbjudet ämne efter att ha litat på en rådgivare.

Norskan åkte fast för dopning efter att ha använt salvan för sina sönderbrända läppar under ett landslagsläger i Italien i höstas. Salvan köptes av den dåvarande landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen, som inte heller såg dopningsvarningen eller kopplade clostebol till en förbjuden substans.

Johaug har sagt att hon litade på Bendiksen och därför inte tittade på salvans förpackning innan hon slängde den.

Pressmeddelandet från FIS kan ses här (extern länk – pdf).

Detta har hänt i Johaug-fallet:

Visa

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaugska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25—26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: VM: 7 guld, 3 brons. OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. Världscupen: 42 segrar, 2 gånger totalsegrare världscupen.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer