Therese Johaug överklagar inte domen om 13 månaders avstängning för dopningsbrott. Foto: Bildbyrån

Johaug överklagar inte dopningsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har efter samråd med sin advokat beslutat sig för att inte överklaga domen om 13 månaders avstängning för dopning. Detta uppger NRK.

Förra veckan dömdes Therese Johaug av Antidoping Norge till 13 månanders avstängning för dopningsbrott, efter att ha testats positivt för den anabola steroiden clostebol under hösten 2016.

Inget överklagande

Johaug har tagit beslutet tillsammans med sin advokat. I ett pressmeddelande skriver Johaug att hon upplever straffet som orimligt hårt, men att det viktigaste för henne nu att ha förutsättningarna klara för sig så att hon kan koncentrera sig på att träna.

– Det finns en rad faktorer som man måste ta ställning till när det gäller om vi ska överklaga och om vi vill att de fortsatt ska granska ärendet. Vi vill avsluta detta, för det är skidåkningen som är viktigast för Therese, säger hennes advokat Christian B Hjort till NTB.

Fis låter utskottet bestämma

Hittills har ingen annan instans, som exempelvis den internationella dopningsbyrån Wada eller det internationella skidförbundet Fis eller någon annan överklagat domen.  Däremot har Fis styrelse diskuterat fallet Johaug under ett möte vid alpina VM i S:t Moritz, och valt att skicka frågan vidare till sitt eget dopningsutskott. Utskottet ska sedan bestämma om Fis ska överklaga norskans avstängning på 13 månader.

– Vi blev bara informerade om ärendet, och det är nu vidarebefordrat till dopningsutskottet i Fis. Vi väntar ett svar från utskottet inom en inte alltför lång tid, säger Fis vice ordförande Sverre K Seeberg till NTB.

Han säger vidare att dopningsutskottet kommer att rådgöra med den internationella antidopningsbyrån Wada innan de tar beslut om hur de ska agera.

Domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst. Och det är OS-uppladdningen som Johaug nu vill lägga all sin kraft på.

– Vi har valt att lägga saken bakom oss. Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu. Vi vill bara ha positiva tankar framöver, säger hennes manager Jørn Ernst till NTB.

”Bäst att avsluta”

Därmed avsäger Johaug sig möjligheten att bli frikänd.

– Det är det vi har utvärderat. Vi har gjort en utvärdering tillsammans med juristerna och kommit fram till att det bästa för oss är att avsluta det här nu, säger Ernst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer