Foto: Bildbyrån.

Johaugs avstängning förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs avstängning förlängs fram till 19:e februari meddelar Antidoping Norge i ett pressmeddelande. Det gör att Johaug kommer att missa VM i februari.

Den första avstängningen gick mellan 18:e oktober och 18:e december, men avstängningen förlängs nu till den 19:e februari eftersom att utredningen fortfarande pågår.

Ett beslut kan komma tidigare än avstängningen går ut, men eftersom att förhören från Norges idrottsförbund, med de inblandande, sker mellan 25-27 januari kommer en dom inte att hinna komma innan VM-uttagningen sker. Det gör att hon kommer missa VM, precis som befarat.

– Jag kan bara vänta på att straffet kommer. Då kan jag kommentera det här igen, sa Johaug till NRK nyligen.

Detta har hänt i Johaugs dopningsfall

Visa

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden Clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt astmamedicin på ett otillåtet sätt.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidopning Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalsnämnden i Antidopning Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer