Therese Johaug förhörs i Oslo. Foto: TT

Johaug: ”Hade 100 procent tillit till läkaren”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes förhören kring Therese Johaug-fallet. Hon inledde med att berätta om chockbeskedet över det positiva dopningsprovet. ”Jag trodde inte att det var möjligt, jag hade fått okej från Fredrik (landslagsläkaren) att salvan inte stod på listan”.

Redan under förmiddagens förhör i Oslo höll Antidoping Norges advokat Niels Kiär ett anförande där han berättade om mängden clostebol i Therese Johaugs positiva dopningprov – 13 nanogram per milliliter.

Strax efter lunch var det skidstjärnans tur att förhöras. Hon berättade, med darrande röst, om den 4 oktober när hon fick beskedet om att hon hade testats positivt. Hon beskriver det som ”en total chock”.

– Jag trodde inte att det var möjligt, jag hade fått okej från Fredrik att salvan inte stod på listan. Tiden därefter har varit helt jävlig. Jag hade 100 procent tillit till landslagsläkaren Fredrik för att behandla mina solbrända läppar.

”En utövares värsta skräck”

Precis som i sina tidigare uttalandan la Johaug skulden på förre landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

– Det här är en utövares värsta skräck. Att jag sitter där jag sitter i dag är helt absurt. Fredrik har 30 års erfarenhet och är expert. Han gav mig en salva mot stora öppna och blödande sår och sa att den inte stod på någon dopninglista, säger Johaug.

Norskan upprepade sedan den version av händelseförloppet som hon tidigare angett, att hon brände läpparna under lägret i Seiser Alm och att läkaren köpte salvan på ett apotek åt henne.

– 3 september sa han att han köpt två krämer. Först fick jag en återfuktande kräm. Då frågade jag om den stod på listan och han sa nej. Jag använde den krämen 3:e och 4:e september utan att det gav effekt, säger Johaug.

– 4 september var vi ute och åt burgare på kvällen. Det kom mycket blod i maten, jag fick sitta med servett för att stoppa blödningen. Då frågade jag om jag kunde prova den andra salvan.

Frågade om krämen stod på listan

Enligt skidstjärnan ska läkaren ha gett henne den andra krämen, som innehöll clostebol, samma kväll.

– Han sa att jag skulle smörja läpparna morgon och kväll i åtta-nio dagar. Jag frågade om krämen stod på dopningslistan, alltså Trofodermin. Han sa nej, den här är ren och den kan du tryggt använda.

Johaug ska sedan ha gått upp på sitt rum, öppnat förpackningen, och kastat bruksanvisningen utan att knappt ha tittat på den.

– Jag litade på Fredrik, säger hon.

– Det första som mötte mig var innehållsförteckningen. Jag tog ut den och såg att den var på italienska eller något språk jag inte kunde.

”Stor och skrek och var helt i chock”

Hon berättade i förhöret om när landslagschefen Vidar Löfshus ringde och gav beskedet om det positiva provet.

– Han undrade om han fick komma hem till mig och hon jag var själv. Jag skrev ”nu får du säga vad som hänt” och då berättade han att de fått ett brev från ADN (Antidoping Norge). Jag var i chock. Jag stod och skrek och var helt i chock. Jag kunde inte tänka klart då.

Johaug fick även frågor om varför hon inte hade gått Antidoping Norges kurs ”Ren utövare” förrän efter det positiva provet.

– Jag kan inte minnas att någon sagt att jag skulle gå den. Jag visste knappt att det fanns. Jag fick ett mejl dagen efter presskonferensen, att alla utövare skulle genomgå testet inom 48 timmar. Då gjorde jag det direkt.

Hennes advokat Christian B Hjort menar att detta inte bara handlar om Johaug – utan att ingen annan åkare heller har gått kursen.

I slutet av förhöret fick Johaug även en fråga av domaren Ivar Sölberg om hur det skulle kännas för henne om hon får 16 månaders avstängning.

– Då missar jag hela OS, då har jag ingen möjlighet att kvalificera mig. Olympiatoppen bestämmer vilka som blir uttagna.

”Vidtog den försiktighet man kan kräva”

Christian B Hjort höll ett eget anförande innan lunchpausen. Han upprepade budskapet om att Johaug varit tillräckligt aktsam i och med att hon rådfrågade sin läkare.

– Vi tycker att hon vidtog den försiktighet som man kan kräva av en elitidrottare.

Advokaten poängterade att man inte vet säkert om Johaugs salva hade ”dopningsmärkningen” på salvans förpackning. Och även om symbolen fanns där, så var det på förpackningens baksida.

– Alla förpackningar som säljs i Livigno har haft en märkning på baksidan av förpackningen, inte själva tuben.

Johaug-fallet – detta har hänt

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25–26 januari.

16 december: Påtalsnämnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.