Martin Johnsrud Sundby har redan säkrat segern i världscupen. Foto: Bildbyrån

Sundby får VC-pengar trots ”skolk”

Uppdaterad
Publicerad

Norges Martin Johnsrud Sundby har bestämt sig för att inte åka till världscupsavslutningen i Québec, Kanada. ”Martin vill vara med familjen, som har haft en ansträngande tid efter en lång och speciell säsong”, skriver norska skidförbundet. Trots ”skolket” får han ut segerpremien för den totala världscupen när Fis väljer att se mellan fingrarna.

Världscupen avslutas i Québec i Kanada 17-19 mars. Idag bestämde sig Martin Johnsrud Sundby för att han inte kommer att åka med det norska laget.

Som skäl anges att Johnsrud Sundby vill prioritera att umgås med familjen efter en ”lång och speciell säsong”, som det står i ett pressmeddelande. Dessutom kommer han enligt uppgifter till SVT Sport att delta i Birkebeinerrennet över 54 km i trakterna av Lillehammer på lördag.

Enligt regelverket skulle Sundby varit tvungen att vara på plats för att få ut VC-premien på 280 000 kr men Fis ser mellan fingrarna på Sundbys ”skolk”.

Fis riktar kritik mot Sundby

– Det är verkligen svårt att vinna den totala världscupen. Det kanske inträffar en, två eller tre gånger i livet. Så jag förstår inte varför han inte vill vara med om det här speciella ögonblicket men det är den aktives val, säger Fis Pierre Mignerey till NRK.

Den 32-årige Röa-åkaren har redan säkrat segern i den totala världscupen och i distanscupen.

I stället får 26-årige Pål Golberg chansen i helgens tre lopp.

I går blev det känt att Petter Northug inte får åka värdscupavslutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.