Charlotte Kalla osäker på framtiden: ”Kastas mellan många känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Alla ställer samma fråga – kommer Charlotte Kalla hitta tillbaka till gammal storform?

Den som är på jakt efter svaret är Kalla själv som säger att det kan bli en stor förändring i hennes träningsupplägg – om hon väljer att fortsätta nästa år.

– Man kastas mellan många känslor, säger hon till SVT Sport.

Säsongens stora mål för Charlotte Kalla var Tour de Ski, som slutade med en tolfteplats, och hon fortsätter söka efter svar.

– Jag hade hoppats att kunna fightas högre upp, sen är det svårt att peka ut en anledning till att det inte blev så, säger hon till SVT Sport.

Nu väntar träning innan hon åker till tjeckiska Nove Mesto om en och en halv vecka.

Tänker du göra om i träningsupplägget?

– I det stora hela kommer jag inte förändra jättemycket i träningen utan det är något man gör när man lägger upp planen för säsongen. Och det är mellan maj och oktober som man kan jobba med det och påverka.

– Om jag väljer att fortsätta ett år till kommer vi garanterat att göra justeringar men just nu går det inte att göra någon quick fix. Vad man skulle kunna göra annorlunda är något vi funderar på och utvärderar hela tiden.

”Den som vill ha svaret är ju jag”

Kalla berättar att träningsuppläggen varierat under hennes karriär.

– Det har svängt under min karriär, det är det som är så spännande att det hela tiden finns saker att skruva på och olika träningsmodeller. Det är det som är så himla spännande att få fundera och prova och se vad som gör att jag är som bäst förberedd.

Hon berättar vidare att det är en frustrerande situation att inte riktigt kunna sätta fingret på vad som är problemet.

Och frågorna kring den svikande formen är många – något som självklart påverkar henne.

– Det blir väldigt intensivt, just att man kastas mellan många känslor, man hoppas att det här är dagen då det vänder och sen blir det inte så. Då får man frågor från journalist efter journalist varför det inte går bättre. Den som väldigt, väldigt gärna vill ha svaret på den frågan är ju jag.

– Ibland kan det bli lite onyanserat men det här är också en del som hör till sporten.

”Ingen kul situation att vara i”

Även om hon nu går igenom en tuff tid säger hon att det inte är den tuffaste utmaningen hon haft i sin karriär.

– När jag hade hjärtrusningen 2016 var det mer ovisshet, och det är alltid skönt att ha de erfarenheterna med sig i bagaget. Det är ingen kul situation att vara i, men det känns som jag kan hantera det bättre än för några år sedan.

Du säger ”om jag väljer att fortsätta ett år till” – hur går tankarna?

– Just nu har jag mer än halva säsongen kvar så jag tänker göra allt jag kan för att påverka att den blir så bra som möjligt. Sen får jag fundera på vad framtiden innebär.

Så du tänker inte redan nu mot VM 2021?

– Jo, men det gör man ju. Vi ska åka till Oberstdorf och förhoppningsvis har de snö så vi kan kika på banor och ta in lite VM-stämning. Sen får man se helt när säsongen ska summeras, vart jag känner att motivationen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.