Johaug och Karlsson föll. Foto: TT

Karlsson tog VM-silver efter superlopp

Uppdaterad
Publicerad

Först ett fall – sedan stavstrul.

Trots det lyckades Frida Karlsson ta VM-silver efter att ha spurtvunnit mot Ebba Andersson.

– Jag är väldigt stolt över det jag gör i dag, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Det blev en dramatisk inledning av skiathlonen med en kollisionen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug. Båda föll, men norskan var snabbt uppe och jagade i kapp Ebba Andersson.

För Frida Karlsson blev det stavstrul. Staven gick av, hon missade första att ta en ny stav av en funktionär – och när hon väl fick den var det fel.

– Jag tyckte jag höll ut väldigt mycket, men svängen var lite skarp. Vi gick ihop och ramlade, så bröt jag staven. Jag fick en ny ganska snabbt, men den var väldigt lång – så jag fick byta igen. Så hade jag remmarna, det var mitt hemliga vapen, haha. Så jag hade inga remmar på stavarna i boxen så fick skrika till ledarna ”byt stavar”. Men det löste sig till slut, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Men strulet knäckte inte Karlsson.

Kanonlopp av Karlsson

Hon stod för en stark upphämtning och tog sig fram i fältet. Therese Johaug gick inte att hota, det blev i stället en kamp mot Ebba Andersson om VM-silvret.

– En fantastisk prestation hon gör. Att hon gör det här loppet är så skönt efter allt hon varit med om sista månaden. Det är enormt bra gjort, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

I spurten var Frida Karlsson starkast och tog silvret före Ebba Andersson. Det blev två svenska medaljer.

– Det var snyggt att jag fick gå i Ebbas rygg och så fick vi göra upp om det på slutet.

Hur stressad blev du?

– Jag blev nytaggad, nu har jag inget att förlora. Så jag kunde bara köra om det.

Charlotte Kalla slutade femma i loppet, och Emma Ribom slutade på 18:e plats.

Therese Johaug vann guld.

– Det var mycket som skedde på kort tid. Jag och Frida föll vid den svängen. Det är klart att man mår bra när man löser det på ett rätt sätt. Jag försökte bara plocka sekunder i en jämn takt utan att stressa mig, säger norskan.

– Vi kom tätt inpå varandra i svängen. Jag gjorde inget fel i alla fall.

KLIPP: Frida Karlsson om struliga loppet – och silvret:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.