Stormen stoppade Tour de Ski – efter att damerna åkt

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett jurysammanträde gavs det klartecken till kvalet i den klassiska damsprinten i Tour de Ski. När det väl avgjordes var det kaos med starka vindar, regn och åska och en stor reklamballong blåste rätt över spåren bort över fälten. Även reklamvepor blåste loss och var en fara för damåkarna. När väl herrarna skulle åka kom beskedet att alla tävlingar ställdes in i Oberstdorf.

– Det var svåra förhållanden och jag höll på att blåsa bort, säger tourledaren Ingvild Flugstad Östberg, som hade den skenande reklamballongen i närheten av sig under loppet till NRK. Hon klarade sig vidare som 22:a – men det ströks senare.

På grund av de svåra förhållandena, där även träd knäcktes som tändstickor, bestämdes det att åkarna inte skulle få välja kvartsfinal utan man skulle sättas in i ett förbestämt schema, något som inte blev aktuellt och alla damtider nollställdes.

Tour de Ski

Det var byiga vindar och ett väldigt ojämnt väder med lugna inslag emellanåt medan andra åkare missgynnades stort.

– Det var helt makalöst. I första backen jag kom i kom en vindby så jag stod helt still. Det känns inte så kul att det är sådana här förhållanden på en tour när det är så avgörande, säger Anna Haag till SVT Sport.

Har du varit med om nåt liknande?

– Nej aldrig. Regnet är väl en grej, det är blåsten som är det värsta. Det är väldigt trist, fortsätter Haag.

Herrbanan flyttas på grund av väderkaoset

TV-produtionen stördes av vinden som delvis slog ut den tekniska utrustningen, vilket gav svart- och frysrutor och hack i sändningen.

Juryn beslutade först att flytta herrbanan till dambanan på grund av de svåra förhållanden men det blev aldrig aktuellt eftersom stormen tilltog och allt ställdes in.

Sprintspecialisten Maiken Caspersen Falla vann kvalet med tiden 2.35,56. Svenskor som gick till kvartsfinalen är: Evelina Settlin (femma), Maria Nordström (tia), Jennie Öberg (13), Linn Sömskar (14), Emma Wikén (28). Den bästa svenskan i touren, 13:e Anna Haag blev utslagen som 39:a. Men dessa resultat nollställs.

I morgon är det tänkt att masstarten över 10 och 15 km i fritt ska köras på samma ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet