Hurra. Skidskytte i SVT fem år till. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

KLART: Skidskytte i SVT till 2026

Uppdaterad
Publicerad

SVT har säkrat rättigheterna till världscupen och världsmästerskapen i skidskytte till och med säsongen 2026, med möjlighet att förlänga avtalet till 2030.

– Skidskytte engagerar en miljonpublik i Sverige varje helg och blir nu nyckelsporten som vi bygger framtidens Vinterstudion kring, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT. 

Varje säsong avgörs världscupen i skidskytte på tio olika orter runt om i världen, totalt handlar det om ungefär 40 tävlingsdagar. Utöver det tillkommer VM varje säsong, förutom OS-år, samt ett Europamästerskap varje år.  

– Intresset för skidskytte har ökat rejält de senaste åren och i dag är skidskytte en av de populäraste sporterna både i Sverige och Europa. Skidskyttets inbyggda dramaturgi och Sveriges stora framgångar med OS- och VM-medaljer de senaste åren har lyft intresset och numera har även en vardagstävling runt 500 000–600 000 tittare i SVT, säger Åsa Edlund Jönsson. 

”Otroligt glada”

Sveriges storstjärna på damsidan, Hanna Öberg, har förutom sina OS- och VM-guld, också tilldelats Jerringpriset och Bragdguldet. Sebastian Samuelsson, OS-guld i stafett 2018, fick Sportspegelpriset på Idrottsgalan. Bakom dagens stjärnnamn finns också starka framtidslöften som Elvira Öberg.

– Vi är otroligt glada över avtalet då det säkerställer att skidskyttet genom public service når svenska folket. Samarbetet med EBU (European Broadcasting Union) och SVT har hjälpt oss att etablera skidskytte på en hög nivå med stort intresse hos svenska folket, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare IBU (Internationella Skidskytteförbundet).

Nästa år blir en supersäsong för Vinterstudion som sänder från världscuperna i skidskytte, längd, alpint och skicross samt från tre vinter-VM. Säsongerna därefter kommer Vinterstudion att byggas runt VM och världscupen i skidskytte samt de tävlingar i längd och alpint som avgörs i Schweiz och Österrike.

Dessutom kommer tävlingarna från SM-veckan samt annan stark vinteridrott att få ett stort utrymme i Sveriges populäraste sportprogram. Vinterstudion kommer också att innehålla ett starkt reportageberättande samt fortsätta att vara det program som tydligast debatterar och granskar vinteridrott. 

– Det är väldigt bra för svenskt skidskytte. Syns man på SVT då når man alla. Det är bra för sporten eftersom det blir lättare att nyrekrytera och enklare att hitta sponsorer om alla kan se den. Skidskytte är redan störst tevemässigt och det kommer att förstärkas med det nya avtalet, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.