Foto: Bildbyrån

Klassikern i Holmenkollen kan läggas ner efter söndag

Uppdaterad
Publicerad

Femmilen i Holmenkollen har körts i 118 år. Men på söndag kan det vara sista gången som längdklassikern avgörs – på grund av att Norge är för dominanta.

– Måste det vara 50 kilometer i Holmenkollen? Vi måste göra något, säger FIS ordförande Pierre Mignerey till norska VG.

Den norska dominansen påstås ha blivit för stor, vilket har slagit hårt mot klassikern i Holmenkollen. Enligt VG har antal startande sjunkit från 70 till 45 stycken under de sex senaste åren. I år kommer till exempel bara tre finländare till start och fransmännen och fransyskorna väljer att stå över helt och hållet.

Mignerey medger att det kan finnas fler anledningar till det låga deltagandet men att den norska dominansen är en stor anledning.

”Skandalöst om inte normännen får åka”

– Flera löpare väljer andra tävlingar där de har större chans till bra resultat. Vi kan inte fortsätta så här. Vi måste agera, säger han och tillägger att distanserna kan komma att göras om.

– Löpare från fler nationer vill delta om det är kortare distanser.

Som värdnation får man ha med fler deltagare än de övriga nationerna, där Norge kommer till start med 15 stycken på söndag. En lösning på problemen i Holmenkollen skulle kunna vara att dra ner på det norska deltagandet.

– Det är skandalöst om inte normännen får åka. Vi har så många bra. Vi kan inte straffas eftersom vi är bra, säger den förra storåkaren Oddvar Brå.

– Det är en av de mest ikoniska tävlingarna vi har och en av de mest centrala i längdsporten. Vi måste se till att populariteten fortsätter, och vi måste förmodligen minska den nationella kvoten. Vi måste tänka på längdskidåkningens bästa, säger NRK:s expert Torgeir Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.