Fredrik Lindström och Sverige vann stafetten i Oberhof. Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA: ”Det är något med idrottarna från Östersund”

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar vara nåt med Östersunds idrottare detta år. De gör det som ingen förväntat sig gång efter gång. Efter fotbollens galna höst var det idag skidskyttarnas tur att tokskrälla, de som till vardags tränar på andra sidan vägen.

Att de svenska damerna skulle stå på pallen nån gång i vinter var inte otippat. Det har legat i luften sen förra säsongen och jag kommenterade själv stafetten i Pyeongchang där Anna Magnusson var en fot från tredjeplatsen och två från andraplatsen.

Att de skulle stå på pallen redan idag i Oberhof var dock mer otippat. Starkaste kortet Hanna Öberg har varit sjuk och såg tävlingen på TV hemma i Sverige, och förra årets tydliga etta Magnusson har varit (är fortfarande?) i en helt annan åkform än ifjol. Magnussons tårar i intervjun efteråt var fina.

Ändå tror jag veteranen Elisabeth Högberg är allra gladast, petad ur laget, sen länge ratad av Wolfgang Pichler men har gått den långa vägen. Tränar med ett privat team och har genom fina resultat i IBU-cupen nästan tvingat sig till en världscupplats igen, som efter dagens insats gör att hon knappast kan hållas utanför OS-truppen.

Dimman likt Lützen 1632

Damerna skrällde. Vad ska man då säga om herrarna? Ja, jag hittar inget bra ord men känslan är lite densamma som efter Östersunds alla Europaframgångar, det borde inte vara möjligt.

Dimman i Oberhof var som den i Lützen 1632 (Oberhof ligger 16 mil väster om Lützen). Alla hade svårt att ens hitta de svarta prickarna 50 meter bort. Skjuttiderna var extrema. Men de svenska grabbarna lyckades på något mirakulöst sätt undvika straffrundor, och vann med stor marginal. Första segern sedan 2009.

Tog chansen i första stafetten

Martin Ponsiluoma (pappa Jyrki körde tremilen för Sverige i OS 1992), fick kliva in i sin första stafett. Sverige letar en ny startman sedan både Stensersen och Femling visat svag form denna vinter. Martin tog chansen och körde troligen till sig en plats på förstasträckan för Sverige i OS.

Jesper Nelin, som bommade fem av tio i sprinten i fredags, tog evigheter på sig, men fick ner alla prickar. Sebastian Samuelsson missade tre av sina fyra första i ståskyttet, men lyckades vända krisen och sätta alla extraskott. Och Fredrik Lindström, kallad Biffen. Han ordnade Biffen och gav Sverige en högst sensationell stafettseger.

Damerna har större chans än herrarna

Så blir det medaljer i Pyeongchang nu? Tar skidkyttarna OS-guld? Nej, blixten bör inte slå ner på samma sätt två gånger på en månad.

Men damerna har en klar medaljchans, där är det svårt att peka på att mer än två lag (Tyskland och Frankrike) är tydligt bättre än Sverige. Sveriges bredd och genomgående starka skytte gör att damernas stafett är vårt klart största medaljhopp i skidskyttet.

Herrarna? Det borde inte gå. Norge, Tyskland, Frankrike, Österrike, Tjeckien och tyvärr några till har på pappret bättre lag än Sverige. Å andra sidan, så har vi ju sagt om Östersunds fotbollsherrar hela hösten, och de kommer möta Arsenal på Emirates stadion dagen innan herrarna kör skidskyttestafett...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.